Danileţ, ironic: Dăncilă are dreptate când spune că mita „e o manieră diferită, cultural vorbind, de a mulţumi cuiva”

0 54

Judecătorul Cristi Danileţ a reacţionat marţi, pe pagina sa de Facebook, după ce europarlamentarul Frank Engel a dezvăluit presei că premierul Viorica Dăncilă ar fi afirmat, la Bruxelles, în faţa grupului socialist, că „în România nu există corupţie, este doar o manieră diferită, cultural vorbind, de a mulţumi cuiva”.

„Premierul are dreptate! 🙂 Şi totuşi…. Doamna Dăncilă are o duzină de ani de experienţă de viaţă în faţa mea. Ea face parte din generaţia născută, crescută şi educată în timpul ‘culturii’ comuniste. Este generaţia care în acele vremuri îşi rezolva totul pe baza de pile, cunoştinţe şi relaţii. Motiv pentru care acum nu poate face distincţia între ‘custumory’ şi ‘nelegal’ atunci când este vorba de plătirea şi răsplătirea unor servicii. Care a considerat mult timp drept o ‘atenţie’ mita dată funcţionarului la primărie şi drept un ‘cadou’ mita dată profesorului la şcoală, care a considerat că îl ‘onorează’ pe medicul care ia mită să opereze pe cineva, care atunci când a dat mită unui poliţist să scape de o amendă a considerat că ‘îi face o cinste’, iar când a dat mită unui magistrat pentru o soluţie favorabilă a considerat că ‘îi dă dreptul’. Da, premierul are dreptate: aceste lucruri au fost ceva firesc pe vremea ei şi au făcut parte din ‘cultura’ generaţiei ei. Şi totuşi, eu fac parte dintr-o altă generaţie, cea care nu face confuzia dintre legal şi moral, dintre ce este interzis şi ce este obicei”, a declarat Danileţ.

Astfel, judecătorul a explicat cum stau lucrurile, pe înţelesul tuturor, în domeniul mitei sau corupţiei:

– când laşi 10 lei cameristei pentru curăţenia din camera de hotel în plicul special lăsat pentru aceasta, ori când laşi în plus 5 lei coafezei că îţi place cum te-a tuns, când mai laşi 3 lei la taximetrist sau când laşi în plus 10% din nota de plată chelnerului pentru că ţi-a plăcut cum ţi-a servit cina la restaurant, este un OBICEI şi nu încalcă legea. Bacşişul se acceptă în cultura noastră şi a altor popoare. Are legătură cu răsplătirea din partea ta a unor servicii plătite tot de tine. Sunt servicii private, suma de bani este modică, uneori doar simbolică, iar cel care primeşte banii nu are capacitate de decizie în unitatea în care lucrează;

– altceva este când dai bani unui angajat al statului. Acest angajat este deja plătit de tine, prin sistemul de taxe şi impozite. Omul are un salariu în baza căruia el trebuie să presteze o activitate sau un serviciu. Orice sumă de bani primită de la utilizatorul acelui serviciu, fie anterior, fie ulterior prestării serviciului, este nelegală şi se numeşte MITĂ: funcţionarul de la primărie ca să îţi soluţioneze mai repede cererea, arhivarul de la tribunal ca să îşi găsească dosarul, directorul şcolii ca să îţi distribuie copilul la un anumit diriginte, primarul localităţii ca să câştigi o licitaţie, medicul ca să îţi găsească pat liber în spital ca să te internezi, poliţistul ca să nu îţi dea amendă, magistrat ca să îţi dea o soluţie convenabilă, paznicul spitalului ca să îţi permită vizita unui bolnav în afara orelor de program, ministrul ca să te angajeze în echipa sa;

– acelaşi lucru este valabil când apelezi la un serviciu contra-cost pentru care ţi se eliberează chitanţă: din moment ce ai achitat legal o sumă de bani pentru a beneficia de acel serviciu orice plată în plus este nelegală şi este considerată, la fel, un act de corupţie. De exemplu, dacă decizi să te operezi la un spital privat şi ai plătit acest serviciu, este corupţie orice sumă de bani dată în plus medicului, asistentei, anestezistului.

Recomandari