Dancila, prostie dusa la extrem: „Am repus Romania pe harta mondiala. Nu este vina mea ca nu s-a mai facut vizita Regelui Iordaniei”

0 39

Premierul Viorica Dancila a declarat, marti seara, la Romania TV ca nu are nicio vina „ca nu s-a mai facut vizita Regelui Iordaniei”. Ea a sustinut ca prin vizita sa la Washington, unde a facut celebrele declaratii care au afectat grav relatiile Romaniei cu lumea araba, a „repus Romania pe harta mondiala”.

„La Washington am avut intalniri cu vicepresedintele Mike Pence, cu secretarul pentru Comert, Wilbur Ross, cu sefa Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, si cu premierul Netanyahu. Toate aceste intalniri, toate aceste discutii au repus Romania pe harta mondiala si spun acest lucru intr-un context pozitiv. SUA sunt partenerul strategic care asigura securitatea Romaniei”, a declarat Viorica Dancila.

In legatura cu anularea vizitei in Romania a Regelului Iordaniei, Dancila a facut mai multe declaratii halucinante. „Romania trebuie sa aiba un punct de vedere pentru a fi respectata. A avea un punct de vedere nu inseamna a te pozitiona impotriva altcuiva”, a sustinut premierul.

„Imi pare rau ca domnul presedinte iese cu afirmatii care pot aduce prejudicii imaginii Romaniei, nu e prima data. Cand are ceva de reprosat, cand jigneste, nu trebuie sa iasa cu reactii publice. Nu e vina mea ca regele Iordaniei nu a mai venit. Presedintele trebuia sa-l sune pe Regele Iordaniei si sa ii spuna ca nu este de acord cu acest lucru, pentru ca regele este omologul sau nu al prim-ministrului. Perceptia ca vom avea relatii proaste cu statele arabe este o perceptie pe care vor sa o induca unii”, a mai spus Dancila.

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, ca premierul Viorica Dancila a reusit sa puna pe „butuci” relatia cu lumea araba, aratand ca Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei s-a simtit jignit de declaratiile acesteia si, de aceea, si-a anulat vizita pe care urma sa o efectueze in Romania.

„Initial, eu am avut un program cam strans. In seara asta trebuia sa merg repede de aici sa fiu gazda unui dineu pentru un musafir important si drag. Regele Iordaniei trebuia sa vina, dar datorita diletantismului doamnei prim-ministru, care ne-a stricat relatia cu aceasta zona, nu mai este cazul. Regele Iordaniei s-a simtit personal jignit de abordarea doamnei prim-ministru la acel congres din America si a contramandat vizita. Este o reala problema pentru Romania. Cred ca va dati seama. Romania a construit o relatie de incredere cu lumea araba si aceasta este una dintre putinele constante, a fost cel putin pana ieri, din politica externa a Romaniei, unde ca stat am avut o atitudine ferma, corecta fata de parteneri, acum doamna a reusit sa o puna pe butuci si pe asta. Asta nu este o gluma, este foarte, foarte trist. Pentru ce? Pentru nimic”, a spus seful statului la dezbaterea „Viitorul oraselor romanesti in contextul european al conceptului de dezvoltare locala”, organizata de Asociatia Oraselor din Romania.

Administratia Prezidentiala a precizat luni ca vizita pe care Regele Abdullah al II-lea al Regatului Hasemit al Iordaniei urma sa o efectueze in Romania a fost anulata de partea iordaniana.

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, urma sa il primeasca in aceasta dupa-amiaza pe majestatea sa Regele Abdullah al II-lea al Regatului Hasemit al Iordaniei, la Palatul Cotroceni, cu prilejul vizitei oficiale programate sa aiba loc in Romania. Vizita a fost anulata astazi de catre partea iordaniana”, a informat Administratia Prezidentiala, printr-un comunicat de presa transmis luni.

AFP a relatat, citand Palatul Regal, ca Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei si-a anulat o vizita in Romania in semn de protest dupa afirmatiile premierului roman Viorica Dancila despre mutarea ambasadei Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Regele Abdullah al II-lea a decis sa anuleze o vizita prevazuta pentru luni in Romania in semn de solidaritate fata de Al-Quds (denumirea in araba pentru Ierusalim – n.r.)”, a precizat Palatul Regal intr-un comunicat.

Anularea vizitei, care urma sa fie marcata de semnarea mai multor acorduri in diferite domenii, a fost decisa „dupa declaratiile de duminica ale prim-ministrului roman privind mutarea ambasadei tarii sale de la Tel Aviv la Ierusalim”, se mai arata in comunicat.

Conform agentiei nationale de presa iordaniene Petra, Regele Abdullah al II-lea avea programate intalniri cu presedintele roman, Klaus Iohannis, si cu liderii Parlamentului. El urma, de asemenea, sa participe la Reuniunile Aqaba, care fusesera programate a fi gazduite de Romania in parteneriat cu Iordania.

Agentia Petra mai relateaza ca, in marja vizitei, Guvernele iordanian si roman urmau sa semneze un acord, doua memorandumuri de intelegere si un program de cooperare, fiind programat in acelasi timp si un Forum de Afaceri Iordaniano-Roman, cu participarea reprezentantilor din sectorul privat din cele doua tari.

Recomandari