Dăncilă: Contribuţie foarte mică a lui Iohannis la Preşedinţia Consiliului UE. L-aş lăsa corigent

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, duminică seară, la Antena 3, că preşedintele Klaus Iohannis a contribuit foarte puţin la Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, astfel că „l-ar lăsa corigent” pentru acest lucru.

„Foarte mică (contribuţia lui Iohannis – n.r.). L-aş lăsa corigent pe domnul preşedinte. Nu am cooperat pe Preşedinţie foarte mult cu domnul preşedinte. Sunt convinsă că a fost informat pe fiecare dosar, de progresul pe fiecare dosar şi a discutat acest lucru în Consiliul European, dar nu am cooperat pe niciun dosar important la nivel european.

Am văzut că a lăudat Preşedinţia României, dar nu a spus nimic de Guvern. Această laudă era într-un fel asumată şi domnul preşedinte ştie foarte bine că s-au făcut eforturi foarte mari. A fost o muncă susţinută a tuturor miniştrilor, a fost munca ministrului Afacerilor Europene, George Ciamba, a fost munca Reprezentanţei României la Bruxelles şi a fost această apreciere din partea domnului preşedinte, de fapt este o confirmare a faptului că, atunci când am spus la început că suntem pregătiţi, am avut dreptate.

Să nu uităm că în perioada în care am preluat Preşedinţia domnul preşedinte şi-a arătat neîncrederea, am văzut atunci că Finlanda se oferea să ne ţină locul. Acum Finlanda vrea să ia din experţii României pentru Preşedinţia rotativă, au fost discuţii în acest sens.

Toţi au recunoscut că s-a gestionat foarte bine Preşedinţia de către Guvernul României şi de către Reprezentanţă. Chiar liderii europeni, prim-miniştrii indiferent de grupul politic din care fac parte, chiar alte state care nu sunt membre ale UE au apreciat modul în care România a deţinut Preşedinţia rotativă a Consiliului UE”, a declarat Viorica Dăncilă, citată de Agerpres.

Şefa Guvernului a precizat că a văzut şi declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis pe această temă şi, pentru corectitudine, s-ar fi aşteptat să spună că Guvernul României a gestionat bine situaţia, însă el a spus că România a făcut-o.

„Noi atunci când am făcut toate aceste demersuri, când am luat fiecare dosar, când am încercat şi am reuşit pe dosare importante – directiva gaze, drepturile de autor, paşii importanţi pe care i-am făcut pe Cadrul Financiar Multianual – ne-am gândit la România şi am spus că nu va fi Viorica Dăncilă sau alt coleg care s-a implicat sau ministrul Afacerilor Europene, se va vorbi foarte bine de către România. Sunt un om al echilibrului şi al consensului. Am încercat ca această abordare să o am şi referitor la domnul preşedinte Iohannis.

Am considerat că interinstituţional trebuie să cooperăm pentru proiectele importante pentru România. După cum s-a văzut, nu am reuşit cu toată insistenţa mea de avea această abordare. Încă avem vicepremier interimar la proiecte strategice. În momentul în care vom face evaluarea fiecărui minister, vom hotărî în Comitetul Executiv Naţional dacă mergem pe remaniere sau pe restructurare. Luăm în calcul şi restructurarea dacă vom hotărî să facem acest lucru”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a declarat, într-o conferinţă comună cu şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cel al Consiliului European, Donald Tusk, că „mulţi se aşteptau să fim mediocri”, dar că „Preşedinţia română a fost surprinzătoare pentru că a avut rezultate mult mai bune decât se aşteptau toţi”.

Întrebat care este moştenirea pe care o lasă preşedinţia română, acum când întreaga Europă se află în tranziţie de la un peisaj politic la altul, preşedintele Iohannis a replicat:

„Pentru că reprezint Preşedinţia română, cred că aţi observat ideile pe care le-am cuprins în expunerea mea de acum câteva minute. Nu ştiu dacă este bine să vorbim despre o moştenire. Nu putem crea o moştenire în şase luni, dar poţi face o treabă bună. Deci, aş încheia într-un fel care poate fi neaşteptat pentru unii. Puţini au avut aşteptări foarte mari când am început Preşedinţia, mulţi se aşteptau să fim mediocri, pe la mijloc, dar eu am luat foarte în serios laudele lui Donald şi ale lui Jean-Claude.

Preşedinţia română a încheiat peste 90 de dosare, ştiţi câte se încheiau în alte preşedinţii, ceea ce arată nu numai intensitatea şi cantitatea muncii noastre, ci şi calitatea – pentru că avem parteneri buni, negociatori şi instituţii cu standarde ridicate, iar echipa română a reuşit ceva neaşteptat. De aceea am spus că Preşedinţia română a fost surprinzătoare pentru că a avut rezultate mult mai bune decât se aşteptau toţi. Dacă putem să definim acest lucru ca o moştenire, şi anume ca România este mult mai bună decât imaginea pe care o are, atunci cred că este o moştenire bună”.

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More