Dăncilă atacă la CCR deciziile definitive date de completele de 5 judecători în ultimii 4 ani

271

Premierul Viorica Dăncilă solicită Curții Constituționale să constate dacă deciziile luate de Completele de 5 judecători de la Curtea Supremă au respectat în ultimii patru ani jurisprudența CCR, în caz contrar să „corecteze efectele generate”

Completele de 5 judecatori solutioneaza definitiv dosarele care se judeca la Inalta Curte, fiind vorba de cazuri in care sunt implicati inalti demnitari, parlamentari, ministri sau generali. Solicitarea Vioricai Dancila in aceasta situatie a fost facuta in cererea in care a sesizat existenta unui posibil conflict juridic intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), privind formarea completelor de 5 judecatori, scrie Ziare.com

In plus, potrivit Vioricai Dancila, Inalta Curte ar fi incalcat o decizie a CCR inca din februarie 2014, odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 255/2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale.

„In vederea solutionarii acestui conflict juridic de natura constitutionala, sa arate conduita in raport cu prevederile constitutionale la care autoritatile publice trebuie sa se conformeze. Aceasta inseamna atat exercitarea de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie a atributiilor sale prin aplicarea de indata si intocmai a Legii 207/2018, dar si corectarea efectelor generate de catre aceasta conduita de la intrarea in vigoare a Legii nr. 255/2013 si pana in prezent, tinand seama de riscul condamnarii Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru nerespectarea art. 6 par. I din Conventia pentru apararea drepturilor si libertatilor fundamentale in cauzele solutionate cu incalcarea jurisprudentei constante a acestei Curti (in cauzele solutionate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in completele de 5 judecatori ce au fost compuse nu potrivit legii, ci potrivit hotararilor Colegiului de conducere al acestei instante) „, este a doua solicitare a premierului.

Practic, premierul cere CCR sa stabileasca, in cazul in care se constata ca ICCJ a incalcat o decizie a CCR, ce se intampla cu dosarele solutionate definitiv din 2014 si pana in prezent.

Acesta teorie a sustinut-o si avocatul Toni Neacsu, care a reprezentant-o pe Bombonica Prodana. Intr-o postare pe Facebook, acesta scria: „Este probabil interesant de stiut ca instanta de justitie constitutionala s-a exprimat deja cu privire la inexistenta membrilor de drept in completele de 5, pe legea in vigoare inca din 1.02.2014, toti judecatorii din complet, inclusiv presedintele sau vicepresedintele ICCJ, trebuind sa fie trasi la sorti, in mod aleatoriu”.