Dacian Cioloș: „PSD vine şi trece, dar instituţiile statului nu au voie să fie discreditate de un partid, oricare ar fi el“

0 56

Fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, a vorbit luni, la Adevărul Live, despre protestul diasporei, soldat cu lupte de stradă, despre guvernarea PSD şi cele două rânduri de alegeri de anul viitor: europarlamentare şi prezidenţiale.

Despre denunțul penal depus de Platforma România 100  și alte 16 organizații civice împotriva prefectului Capitalei, Speranța Clișeru, și a ministrului de Interne, Carmen Dan, Dacian Cioloș a spus că, dincolo de taberele care s-au profilat, „pe noi ne interesează să nu fim în situaţia ca un partid politic, fie el şi aflat la guvernare, să submineze instituţii ale statului. E foarte important să aflăm adevărul, ca să nu aruncăm vina pe instituţii întregi, în contextul în care avem un partid care se comportă ca partid-stat“.

„Am decis împreună cu alte organizaţii să depunem un denunţ penal. Salutăm faptul că Parchetul a deschis o anchetă in rem privind faptele. Noi venim cu argumente concrete şi cu persoane concrete. Am depus plângere împotriva ministrului Carmen Dan, a prefectului Speranţa Clişeru şi a şefului Jandrmeriei. Nu Cioloş a depus acest denunţ penal, ci Platforma România 100“, a spus fondatorul RO+.

„Cei care au participat la proteste au filmat cu telefonul scene, agresiuni. Sunt lucuri care se văd foarte clar. Pentru mine, clar, chiar dacă n-am participat la protest: grupuri de agitatori şi de huligani erau în preajma locului unde urma să se desfăşoare protestul. În mod normal, Jandarmeria ştia cine sunt acei huligani, pentru că nu e prima dată când participă la proteste“, a explicat Dacian Cioloș. Fostul premier s-a declarat surprins de faptul că acei indivizi nu au fost izolaţi preventiv, înainte de a se împrăştia prin mulţime: „Există structuri de culegere de infromaţii în interioarul MAI şi chiar în interiorul Jandarmeriei. E foarte curios că provocatorii erau acolo, Jandarmeria se pregătise deja cu tunuri de apă expuse ostentativ, dar nu i-a izolat pe huligani. Cei din conducerea Jandarmeriei nu pot veni cu scuza că i-au scăpat pe huligani în mulţime, pentru că, în alte cazuri, au acţionat foarte profesionist“.

„Am auzit azi un purtător de cuvânt al Jandarmeriei că unele imagini nu fac cinste instituţiei. Cred că oamenii trebuie să ştie foarte clar ce s-a întâmplat, dacă acţiunile au fost premeditate sau nu. În afară de o responsabilitate penală, cred că trebuie asumată şi o responsabilitate politică. Cel care şi-a asumat vizibil puterea în PSD şi în stat este Liviu Dragnea, care trebuie să-şi asume repsonsabilitatrea pentru ce s-a întâmplat acolo. Împreună cu el, şi premierul Viorica Dăncilă şi ministrul de Interne Carmen Dan. Un partid ca PSD vine şi trece, dar instituţiile statului nu au voie să fie discreditate de un partid, oricare ar fi el“, a subliniat Dacian Cioloș.

Fostul premier este de părere că ministrul de Interne, Carmen Dan, ar fi trebuit să o informeze pe Viorica Dăncilă și, „cu siguranţă, prim-ministrul a fost informat. Eu eram informat de fiecare dată când erau anumite riscuri, când se pregăteau proteste. Planul de acţiune în detaliu mi se prezenta doar dacă-l ceream, dar n-am intrat în detalii. Premierul nu se poate ascunde că era plecat în concediu. Dar nu ştiu cum funcţionează lucrurile în partidul-stat PSD. Nu ştiu cum circulă informaţia. Eu unul am îndoieli că premierul îşi exercită direct rolul. Ministrul de Interne are o responsabilitate clară, la fel şi premierul are un rol direct.

În opinia lui Dacian Cioloș, „partea bună e că românii din diaspora au arătat că s-au săturat şi că îi interesează ce se întâmplă în România. Această mobilizare va rămânăe activă până la finalul anului 2020. Sper ca aceşti cetăţeni să se exprime la toate rândurile de alegeri. Sper ca această energie să rămână activă până la finalul lui 2020. Să rămânem vigilenţi, să nu ne trezim că partidul-stat PSD va organiza alegeri după aceeaşi mentalitate. Ce s-a întâmplat vineri a fost din cauza unor grupuri de provocatori şi a unor acţiuni curios de ineficiente şi agresive ale Jandarmeriei“.

Dacian Cioloș a subliniat, la Adevărul Live, că a susținut protestul diasporei, însă își menține părerea că nu era cazul ca vreun lider politic să meargă în Piață. De asemenea, fostul premier a respins ideea că ar intenționa să-și anunțe candidatura la prezidențiale. „Am spus public că susţin protestul, dar că nu e cazul ca liderii politici să fie acolo. Orice aş face şi aş spune, nu mai am dreptul de simplu cetăţean, în percepţia publică. Totul e interpretat prin prisma responsabilităţilor pe care le-am avut. De unde până unde ideea că eu îmi lansez o candidatură? Orice candidatură a unui membru RO+ o va lua partidul. Nu aveam cum să-mi anunţ eu candidatura acum. A fost o ştire falsă şi inducerea ideii că în spatele protestului stau partide politice“, a adăugat Dacian Cioloș.

Recomandari