Dacian Ciolos implineste astazi 47 de ani

Premierul Dacian Ciolos isi serbeaza ziua de nastere, astazi, acesta fiind prima aniversare a sa in calitate de sef al Guvernului. Singurul eveniment de pe agenda publica a prim-ministrului este sedinta de guvern, programata la ora 10:00. Dacian Ciolos s-a nascut pe 27 iulie 1969, la Zalau si a copilarit in satul bunicilor sai, la Pericei in Salaj. Intr-un interviu acordat revistei Sinteza, in 2014, Dacian Ciolos declara ca ii placea mult sa traiasca acolo si sa lucreze cu bunicii sai la camp.

„Pentru mine scoala intrerupea vacantele, nu vacantele scoala. Si n-a existat vacanta pe care sa nu mi-o petrec la bunici, la camp. Acolo ma simteam eu impacat”, declara actualul premier. Ciolos mai spunea ca s-a indreptat spre facultate ‘cu decizia ferma” de a urma horticultura, sectie, la acea vreme, in cadrul Facultatii de Agricultura. „Cum examenul era foarte greu, iar eu am facut prostia sa scriu o singura optiune, nu am intrat la horticultura, desi am avut media peste 9. M-am dus in armata, dar, inainte de incorporare, in vara aceea, am lucrat cateva luni la un IAS de langa Zalau. Mi-a prins foarte bine acea prima experienta profesionala. atunci am invatat multe si am inceput sa ma calesc profesional, acolo la baza, la umbra remorcii de tractor. Apoi am intrat la facultate, iar din ’90, in perioada studentiei, am petrecut mai multe vacante in stagii in ferme din Europa, mai ales in Franta”, a aratat Ciolos.

Potrivit CV-ului sau, Ciolos a terminat in anul 1994 Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj, Facultatea de Horticultura, iar in perioada 1995-1996 a obtinut o diploma de Agronomie Aprofundata, specializarea «Sisteme de productie si dezvoltare rurala» la Ecole Nationale Superieure Agronomique ENSAR, Rennes, Franta si intre anii 1996-1997 a facut un master stiintific (DEA) in „Economia dezvoltarii agricole, agro-alimentare si rurale” la Ecole Nationale Superieure Agronomique (ENSAM) si Universite Montpellier. Dacian Ciolos a detinut portofoliul de la Ministerul Agriculturii in perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, in timpul mandatul de premier al lui Calin Popescu-Tariceanu, iar din iunie pana in octombrie 2009 a fost presedinte al Comisiei Prezidentiale pentru Politici Agricole. In perioada 2010-2014 a fost comisar european pentru Agricultura, ulterior devenind consilier special al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Dacian Ciolos a fost investit in functia de prim-ministru la data de 17 noiembrie 2015, ca urmare a depunerii mandatului Executivului condus de fostul premier Victor Ponta. Ciolos este casatorit din 2000 cu Valerie Villemin, pe care a cunoscut-o in Franta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *