Dacian Ciolos: Guvernul nu mai are bani pentru salarii și pensii, pentru că a aruncat în aer economia cu măsuri care au speriat investitorii și antreprenorii.

0 42

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, acuză guvernarea PSD-ALDE că amanetează viitorul copiilor românilor și că îndatorează generațiile viitoare pentru a plăti promisiuni populiste. Acuzațiile vin după ce Guvernul a împrumutat miercuri de pe piețele externe 3 miliarde de euro, o bună parte din împrumut având scadența peste 30 de ani.

„Guvernul nu mai are bani pentru salarii și pensii, pentru că a aruncat în aer economia cu măsuri care au speriat investitorii și antreprenorii. Îndatorează generațiile viitoare ca să plătească promisiuni populiste. A împrumutat pe 30 de ani. După ce a distrus o generație și a alungat-o din țară, ia ostatic viitorul unei generații noi. Nu îi putem lăsa să facă asta. Indiferența începe să ne coste, la propriu, pe toți“, avertizează președintele PLUS.

În opinia liderului PLUS, împrumuturile sunt luate pentru a finanța măsuri populiste, de care românii nu se vor putea bucura oricum din cauza inflației. „Măsurile acestea sunt doar populiste și de ochii lumii, pentru că, oricum, salariile și pensiile mărite se pierd în inflație și românii nu o duc mai bine, dar vom avea datorii de restituit“, subliniază Dacian Cioloș, care a mai arătat că „dobânda la care se împrumută Guvernul a crescut enorm din aprilie 2017, din cauza incoerenței politicii economice și a lipsei de credibilitate“.

Dacian Cioloș face un apel către electorat să apere viitorul copiilor români și să schimbe politicienii care conduc țara cumpărându-și puterea și libertatea cu banii generațiilor viitoare: „Dacă-i mai lăsăm, PSD și ALDE ne duc la sapă de lemn și amanetează și viitorul copiilor noștri. Își cumpără puterea, prosperitatea lor și libertatea cu banii copiilor noștri. Haideți să le arătăm că România poate fi prosperă dacă e condusă de oameni ca voi, cinstiți și competenți, cărora le pasă de ceilalți“.

România a împrumutat miercuri 3 miliarde de euro de pe piețele financiare externe, printr-o emisiune de eurobonduri. Titlurile au scadență la 7, 15 și 30 de ani, iar suma împrumutată este cea mai mare luată până în prezent la o singură ieșire pe piețele externe.

Guvernul a luat 1,15 miliarde de euro prin vânzarea de titluri cu scadenţă la șapte ani, 500 de milioane de euro cu scadenţă la 15 ani, iar pentru titlurile pe 30 de ani a obţinut 1,35 miliarde de euro, potrivit profit.ro.

Emisiunea de titluri în euro a fost intermediată de Erste, Citi, ING Bank, JPMorgan şi Societe Generale și aduce și o premieră: România împrumută euro cu scadenţă la 30 de ani. În trecut, Guvernul român s-a mai împrumutat pe pieţele externe cu scadenţă la 30 de ani, dar în dolari.

Suma împrumutată miercuri de România în euro este foarte aproape de totalul împrumuturilor externe pe anul 2018. De pe pieţele externe, statul a împrumutat anul trecut 3,75 miliarde de euro (17,42 miliarde lei) şi 1,2 miliarde de dolari (4,9 miliarde lei).

Nevoia de bani a Guvernului este destul de ridicată, după ce în primele luni ale acestui an a împrumutat mai puțin de pe piața internă, inclusiv din cauza problemelor cauzate sectorului bancar de taxarea activelor, introdusă prin OUG 114, comentează profit.ro, care adaugă că Executivul are nevoie să se împrumute rapid de pe piețele externe, după ce a obtinut de la băncile din România în primele luni ale anului mai puțin decât avea nevoie pentru rostogolirea datoriei care ajunge la plată și acoperirea unui eventual deficit bugetar.

Recomandari