Dacian Ciolos, „Cea mai mare crestere economica din UE”

Cu o crestere a PIB de 4,2% in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica in ritm anual din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, conform unei estimari preliminare publicate vineri de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).

De asemenea, in primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, Romania a inregistrat a doua mare crestere economica din UE, 1,6%, un avans mai mare in randul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene fiind inregistrat doar de Slovacia, 1,7% informeaza agerpres.ro

 

Atat zona euro cat si Uniunea Europeana au inregistrat, in primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul patru al anului trecut, o crestere economica de 0,5%, usor mai mare decat cea inregistrata in trimestru patru 2015 comparativ cu trimestrul al treilea. In schimb, in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, zona euro a inregistrat o crestere de 1,5% iar UE 28 un avans de 1,7%, in ambele cazuri fiind vorba de o usoara incetinire comparativ cu trimestrul precedent.

In ceea ce priveste Romania, datele Eurostat sunt similare cu estimarile semnal, publicate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS), conform carora produsul intern brut (PIB) a crescut, ca serie bruta, in primele trei luni din 2016, cu 4,3% in comparatie cu perioada similara din anul anterior. Pe serie ajustata sezonier, PIB a inregistrat o crestere cu 4,2% fata de acelasi trimestru din anul 2015. Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, in primele trei luni din 2016 PIB-ul a crescut cu 1,6%, ca serie ajustata sezonier.

In previziunile economice de primavara publicate la inceputul acestei luni de Comisia Europeana, Executivul comunitar estimeaza ca economia romaneasca va inregistra o crestere de 4,2% in 2016, sustinuta de o cerere interna robusta, urmand ca in 2017 ritmul de crestere sa incetineasca la 3,7%.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *