Dacă se rupe barajul de la Bicaz, viitura la Piatra Neamț va fi de 19.8 metri

0 51

Știi în cât timp ajunge viitura la Piatra Neamț, dacă cedează barajul de la Bicaz? În mod normal, nu. Dar, întrucât consilierii locali au aprobat, în ședința ordinară de la finalul lunii ianuarie, Planul de analiză și acoperire a riscurilor teritoriale la nivelul municipiului Piatra Neamț, suntem în măsură să avem aceste date.

Printre alte riscuri menționate în respectivul document este și cel de avariere a barajelor: „Unda maximă de inundații care poate produce avaria în lanț a celorlalte baraje din aval, pe râurile Bistrița și Siret, este produsă de avarierea Barajului Izvorul Muntelui. În ipoteza unei avarieri la Barajul Izvorul Muntelui, cu breșă de 75% pe lățime și înălțime, unda parcurge distanța de 260,7 km, până la confluența cu Dunărea, în 12 ore”.

Conform Planului, unda ajunge la Pângărați în 19 minute, la Vaduri în 24, la Bâtca Doamnei în 32, iar la captarea Piatra Neamț, de la fosta Reconstrucția, în 36 de minute. Până la Racova, în județul Bacău, durata este de 96 de minute, iar până la Călimănești, în Vrancea, de 362 de minute.

Pentru a se produce o avariere de 75% a barajului, înălțimea valului produs ar trebui să fie de 60 de metri, în aval de barajul Izvorul Muntelui, scăzând treptat: Pângărați – 28 de metri, Bâtca Doamnei – 19,5 m, Piatra Neamț (fosta Reconstrucția) – 19,8 m, Racova – 9,7 m, iar Călimănești – 12,4 m. La confluența cu Dunărea, înălțimea undei de viitură ar avea 5,42 m.

Recomandari