Cutremurător! Români tratați ca niște sclavi în Marea Britanie. Imagini filmate cu camera ascunsă

0 43

Reporterii au colaborat cu un român, pe nume Claudiu căruia i-au dat o cameră ascunsă. Acesta lucra la o spălătorie auto din Kent, in sud-estul Angliei și a reușit sa surprindă pe imagini condițiile mizere în care lucrează angajații de aici, cei mai mulți dintre ei, români.

Conform Adevarul.ro, Din filmare reiese că patronul spălătoriei auto „USA Hand Car Wash“, Avion Elezi – un albanez de 35 de ani, îşi plăteşte personalul cu 40 de lire sterline pe zi pentru mai mult de 12 ore de muncă – ceea ce reprezintă jumătate din salariul minim legal din Marea Britanie (6,70 lire pe oră). Mai mult, spălătoria cu pricina este contractată de dealerii autorizaţi Lipscomb Volvo în Canterbury şi Maidstone, şi de Kia Harbour Garage din Whitstable.

Din imagini se vede locul în care dorm angajaţii spălătoriei – nişte containere în care plouă, chiuveta nu este funcţională, iar ferestrele sunt acoperite cu mucegai. Aici se odihnesc şase oameni, după mai bine de 12 ore de muncă la foc continuu. Cel puţin un angajat a susţinut că patronul le ia documentele ca să-i împiedice să plece, iar alţii au povestit cum le-au fost blocate salariile pentru că ar fi primit amenzi de 600 sau chiar 800 de lire, în urma unor pagube minore pe care le-ar fi provocat mașinilor clienţilor.

Angajaţii acuză că le este teamă de patronul albanez, că sunt persecutaţi psihic şi, din frică, sărăcie sau disperare, nu au unde să plece, astfel acceptă condiţiile asupritoare de muncă.

Când am venit în Anglia, aveam 78 de kilograme, acum, dacă mai am 65. M-am distrus la mâini de la soluţii. Iar psihic nu e bine deloc, toţi ţipă. Nu le-am spus alor mei în ce condiţii stau aici, însă tot timpul o să mă gândesc la asta“, a declarat Claudiu pentru Al Jazeera.

Când reporterul s-a întors la spălătorie pentru a-l confrunta pe patron, acesta a negat toate acuzaţiile care i-au fost imputate. „Nu fac eu aşa ceva, nu exploatez pe nimeni!“ susţinea albanezul în faţa jurnalistului Al Jazeera. Elezi a refuzat însă să lase camerele de filmat în „cutiile“ în care locuiau muncitorii. Bărbatul a adăugat: „Nu vreau decât să pun o pâine pe masă şi să am grijă de familia mea“.

După investigaţia celor de la Al Jazeera, reacţiile companiilor Volvo şi Kia din Marea Britanie, precum şi ale dealearilor autorizaţi nu au oferite răspunsuri clare. Cu toţii au declarat că orice furnizor trebuie să se supună codului de conduită a companiei mamă. Kia Harbour Garage a declarat că se arată „şocaţi şi îngrijoraţi“ de acuzaţiile aduse de Al Jazeera şi au decis să înceapă o investigație internă.

Investigația jurnaliștilor de la Al Jazeera s-a indreptat si catre tinerele românce, care au fost seduse si aduse prin diverse metode in Marea Britanie. Cel mai usor au fost  păcălite că pleacă într-o vacanţă în străinătate sau la un job într-o ţară care le poate oferi mai multe perspective. Prostituţia este printre primele forme de sclavie şi, în acelaşi timp, cel mai uşor de exploatat.

In acest sens cei de la Al Jazeera au colaborat cu jurnalistul român Radu Ciorniciuc de la Casa Jurnalistului. Acesta spune povestea unui fost proxenet, Ştefan. Cel care iniţial voia să fie artist rapper, dar a ajuns peşte pe străzile Londrei. „Aveam 17 ani când am început chestia asta, aveam o formaţie de rap şi două dansatoare”. La un moment dat cineva i-a propus să-şi exploateze fetele din trupă, iar el a acceptat. Aşa a ajuns proxenet timp de patru ani. După ce a fost prins pentru fraudă cu bancomatele, bărbatul a stat doi ani la închisoare, iar acum are un job decent în Londra, spun jurnaliştii de la Al Jazeera.

Ştefan a fost de acord să filmeze cu camera ascunsă întâlnirea de afaceri pe care a avut-o cu un alt proxenet român din capitala Insulei. Robert are patru femei şi se mândreşte că le trimite să lucreze în fiecare noapte, în timp ce el stă acasă. „Am trei femei, din patru, care lucrează de un an jumate pentru mine cu nicio zi liberă în tot timpul ăsta“, îi povesteşte el lui Ştefan. Spune că le controlează viaţa, dar rareori foloseşte violenţa fizică. De cele mai multe ori reuşeşte să le terorizeze din cuvinte: „De ce să le dau eu o palmă, când pot să le enervez şi să le distrug psihic. Pentru ele trebuie să devină o muncă obişnuită treaba asta“, spune el de la volanul unei maşini scumpe pe care nici n-a trebuit să o plătească. „Am dat o femeie pentru o noapte întreagă“.

Filmarea jurnaliştilor de la Al Jazeera pătrunde şi în viaţa victimelor proxeneţilor. Ana avea doar 16 ani când a fost forţată să se prostitueze. Provine dintr-o familie săracă, din vestul României. Iubitul ei de atunci, care era un bărbat italian, i-a spus că o ia cu el într-o vacanţă de vis, dar odată ajunşi acolo, bărbatul a obligat-o să-şi ofere „serviciile sexuale” contra unor sume de bani. A fost începutul celor 11 ani de sclavie sexuală.

Citește articolul complet pe ADEVARUL.RO

Recomandari