Cuplul cel mai longeviv din Romania! Au 72 de ani de casnicie si nu s-au certat niciodata

0 21

Ioan și Elisabeta Gonczi trăiesc în Bistrița, într-o casă simplă, cu o curte îngrijită, pe strada Apicultorilor. Locuiesc în oraș de pe vremea când „Bistrița era ca un sat”, de peste 60 de ani. Ce-i face așa speciali pe cei doi soți este legătura dintre ei. Sunt căsătoriți de 72 de ani și sunt cel mai longeviv cuplu din Bistrița.

Ioan are 97 de ani și Elisabeta este cu 7 ani mai tânără. Ea e din Dealurile Urmenișului, el e din Fântânele. Au 4 copii și 12 nepoți, care-i vizitează des. „18 ani aveam eu când ne-am căsătorit. Ne-am mutat în Bistrița în ’55, din câte țin eu minte. Bistrița era ca o comună. Aici, unde avem acum casa, era doar un câmp. Nu erau blocuri în oraș. Copiii noștri, au venit într-o zi acasă și ne-au spus: o zis învățătoarea că se va face casă pe casă, adică blocuri”, povestește Elisabeta.

”Noi am facut o intelegere din tinerete sa nu stam certati dupa apusul soarelui, chiar daca  ne-am suparat, cand apunea soarele, imediat ne-am impacat. Sa nu apuna soarele pe mania noastra.  Niciodata nu ne-am culcat maniosi, chiar daca, peste zi, cu litere mari am mai vorbit. Am respectat toata  viata acest legamant”, povestesc cei doi soti, care au implinit 72 de ani de casatorie, in iunie anul acesta.

„Când eram noi tineri, lumea era altfel, oamenii erau mai prietenoși. Dacă mergea un om pe lângă altul pe drum, îi dădea bună ziua, îl întreba de unde vine”, își amintește Ioan, care i-a prins pe trei dintre regii țării, pe vremea când era tânăr.

De război, își amintesc cu groază, dar și cu ușurare. Ianoș a răbdat foamea două săptămâni, trâind cu o bucată de pâine și o bucată de carne, primite de la o țărancă. Două zile și 2 nopți a mers, pe drumul spre casă, abia putând să mai stea în picioare. Ce a urmat după, a fost bucuria vieții lui. A cunoscut-o pe Erszi, s-au căsătorit în ’45 și trăiesc fericiți și acum, la adânci bătrâneți.

Sursa: observatorbn.ro.

Recomandari