Cum scapi de oboseala mentala. Trei trucuri pe care poti sa le incerci.

0 44

Semnele oboselii mentale sunt usor de recunoscut: iritabilitate, incapacitate de concentrare, afectarea capacitatii de decizie. Oamenii obositi mental au rezultate scazute in munca fizica, randamentul fiind purternic afectat.

Cercetarile au scos in evidenta faptul ca oboseala psihica influenteaza in mod direct modul in care functioneaza inima si diferite grupe de muschi. Potrivit specialistilor, oboseala psihica inhiba capacitatea creierului de a stimula organismul sa continue eforturile fizice pentru satisfacerea anumitor nevoi. In fapt, oboseala mentala afecteaza secretia de dopamina, hormonul care activeaza motivatia si capacitatea de efort.

Pentru a stopa aceasta stare nu este suficient doar a te odihnesti mai bine. Iata ce poti face pentru a invinge oboseala mentala, potrivit psychologies.ro:

Invata sa delegi responsabilitatile
Cercetarile arata ca energia mentala ne este consumata, alaturi de puterea de autocontrol, atunci cand ne confruntam cu o avalansa de decizii si sarcini pe care ni le asumam.

Poate parea dificil atunci cand esti obisnuit sa te ghidezi dupa devizul „daca vrei o treaba bine facuta, fa-o tu” dar delegarea te va elibera de o sumedenie de activitati minore, consumatoare de timp si energie, cu care doar te incarci.

In acest sens, o rutina poate fi de ajutor. Renunta la prea multe variatii in anumite sectoare si…keep things simple. Astfel vei include in rutina anumite decizii care iti ocupa timpul si mintea. Iar in privinta taskurilor, implica-i si pe ceilalti.

Ia o pauza
Chiar daca ai un program extrem de incarcat, ia cinci minute de pauza in care sa nu te gandesti la ce ai de facut. Spatiile verzi pot avea un efect pozitiv asupra psihicului, asadar, chiar daca nu iti permiti o plimbare, poti sa privesti o gradina sau copacii.

Pare simplu si neverosimil, dar studiile arata performante imbunatatite la studentii care au aplicat aceste metode pentru a evita stresul si oboseala psihica.

Acorda-ti timp pentru relaxare
Daca iti sunt familiare weekendurile in care speli, calci, faci curatenie si practic nu stai locului o clipa, regandeste-ti activitatile astfel incat sa lasi timp pentru tine.

Poate ti se pare complicat sa renunti la activitati „atat de necesare”, dar pe lista prioritatilor reusesti astfel sa uiti cel mai important lucru: pe tine.

Cat timp simti ca epuizarea te-a prins din urma, in mod cert datul cu aspiratorul nu poate fi mai important.
Invata sa iesi din casa, sa te plimbi in parc, sa faci exercitii fizice sau macar sa mergi pe bicicleta, si astfel sa iti ajuti creierul sa se relaxeze si revitalizeze.

Recomandari