Cum santajeaza PSD companiile care deschid gura. ASF a amendat NN Pensii cu 750.000 lei şi a retras autorizaţia directorului general al fondului

0 44

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis sancţionarea fondului de pensii private NN Pensii cu o amendă de 750.000 lei, reprezentând 1% din capitalul social al fondului, de 75 milioane lei, aceasta fiind cea mai mare amendă aplicată de ASF de la înfiinţare.

„Am decis sancţionarea NN Pensii cu o amendă de 750.000 lei, reprezentând 1% din capitalul social, retragerea autorizaţiei de director general al fondului Raluca Ţintoiu, şi amendarea acesteia cu 100.000 lei“, a declarat vicepreşedintele ASF responsabil de sectorul pensiilor private, Ion Giurescu (foto jos), în cadrul unei conferinţe de presă.
Conducerea ASF a audiat joi conducerea NN Pensii şi a stabilit sancţionarea fondului.
ASF a decis, de asemenea, retragerea autorizaţiei directorului general Raluca Ţintoiu, din cauza mesajului trimis clienţilor, legat de naţionalizarea fondurilor de pensii private.
NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private obligatorii din România, şi-a anunţat recent clienţii că, în ultimele săptămâni, ar fi existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei. Ulterior, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a negat informaţia privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private, precizând că ”nicio raţiune politică, economică, financiară, bugetară” nu ar putea să determine o astfel de decizie ”de-a dreptul aberantă”.
ASF a criticat, miercuri, decizia NN Pensii de a se adresa clienţilor, acuzând că este o poziţie „excesivă şi neavenită”. ASF susţine că „nu au fost şi nu sunt discuţii oficiale pe acest subiect”.
Negriţoiu: Noţiunea de naţionalizare nu există, această „fumigenă” este un nonsens
Noţiunea de naţionalizare a fondurilor private de pensii, intens discutată în ultimele zile, este o ”fumigenă aruncată” care nu are niciun sens şi nicio dimensiune politică, în condiţiile în care pensiile nu pot fi ”confiscate sau naţionalizate”, a declarat joi preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu (foto sus).
ASF a criticat, miercuri, decizia NN Pensii de a se adresa clienţilor, acuzând că este o poziţie „excesivă şi neavenită”.
Joi, Negriţoiu a subliniat că pilonul II de pensii este finanţat de stat prin alocaţii bugetare, iar aceste fonduri nu pot fi naţionalizate. Singura măsură pe care, teoretic, ar putea s-o ia statul ar fi să schimbe modul de administrare al acestor fonduri şi să le contopească cu fondul public de pensii, dar nu au existat discuţii referitoare la o astfel de măsură, potrivit preşedintelui ASF.
”Această fumigenă aruncată este un nonsens, noţiunea de naţionalizare nu există. Pilonul II e finanţat de stat prin alocaţii bugetare. Noi nu facem lobby ca să existe o cotă mai mare sau mai mică, noi asigurăm stabilitatea pietelor. Fondurile de pensii nu pot fi naţionalizate sau consfiscate, aţa cum pensiile nu pot fi naţionalizate sau confiscate. Maximum ce poate să facă statul e să schimbe modul de administrare, să le contopească cu fondul public de pensii, dar nici această măsură nu a fost discutată”, a declarat Negriţoiu.
Preşedintele ASF a amintit şi de cazurilor celor două ţări care au luat măsuri de schimbare a modului de administrare a fondurilor private de pensii, Polonia şi Ungaria.
”Alte ţări au luat această măsură din considerente diverse, care nu se aplică României. Polonia a vrut să reducă nivelul datoriei publice pentru a îndeplini criteriile de la Maastricht, legate de aderarea la zona euro. Din punct de vedere bugetar, o astfel de măsură nu aduce beneficii, aceste fonduri nu pot fi transferate”, a declarat Negriţoiu.
Recomandari