“Cum să strâmbi din nas la aşa ceva fără să fii ridicol? E scrisă mai bine decât ar putea scrie 80% dintre poeţii-poeţi”. Un mare autor al României sare în apărarea lui Celentano

0 49

Poezia scrisă de actorul Adrian Văncică și prezentată publicului prin intermediul personajului pe care îl interpretează în serialul “Las Fierbinți” a atras numeroase reacții.

Dacă au fost și persoane care au criticat strofele lui Celentano, printre care Mircea Badea și Mugur Ciuvică, mulți au fost și cei care s-au declarat încântați de vorbele pline de adevăr ale poeziei-manifest.

Printre aceștia se numără și poetul nemțean Vasile Baghiu. Acesta este de părere că poezia este mai bună decât a multor poeți adevărați din țară, mai ales că este transpusă și în contextul în care bețivul satului, Celentano, dă o lecție de viață.

“Îmi pare rău să o spun şi nu vreau să ofensez pe nimeni, dar înţeleg (din nou) că nu prea mă potrivesc cu elita scriitoricească, intelectuală şi aşa mai departe. Simt dinspre ea adiind un aer de snobism pur, care este, de fapt, dispreţ real faţă de restul lumii. Este atitudinea unei clase care se crede superioară într-un fel care ar fi haios dacă nu ar fi chiar trist. Cel mai recent exemplu este reacţia negativă sobră şi încordată la poezia lui Celentano… Cum să strâmbi din nas (şi încă în manieră gravă) la aşa ceva fără să fii ridicol? Oameni buni, este o poezie scrisă şi interpretată de un personaj (beţivul filozof al satului) şi nu un text cu intenţie poetică scris de un poet care vrea să fie poet! Lasă că în bună parte e scrisă mai bine decât ar putea scrie optzeci la sută dintre poeţii-poeţi. A o interpreta altfel, a o scoate din context şi a-i căuta hibe legate de rimă, ritm şi alte chestiuni de acest tip înseamnă a nu pricepe cam deloc despre ce este vorba în acel filmuleţ. Subtilitatea ţine tocmai de rimele şchioape, de ritmul schilod, de improvizaţiile de „hip-hup”, de ingeniozităţile, patetismele şi „sincerităţile” de „beţiv genial” care spune deşteptăciuni, de aburii care ies din gura personajului în acea sală neîncălzită, de locurile libere din sală, de câte şi mai câte. Şi ar mai fi de zis câte ceva, dar nu mai zic. E de ajuns pentru o seară oarecare de duminică”, a spus Vasile Baghiu, potrivit Vestea.net.

Recomandari