Cum reacționează organismul atunci când nu bei destulă apă

0 26

Dacă te simți din ce în ce mai lipsit de energie, nu te poți concentra și iei în greutate deși mănânci sănătos, poate ar fi cazul să bei mai multă apă. Astfel de simptome, dar nu numai, pot semnala faptul că ești deshidratat, iar acest fenomen are efecte negative nu doar asupra stării de bine, ci și asupra aspectului tău fizic.

Medicii recomandă să bem cel puțin 2 litri de apă zilnic, iar cantitatea trebuie să crească în perioada verii, când corpul pierde multă apă prin transpirație din cauza temperaturilor ridicate. Pe lângă apă, este important să ne îndreptăm atenția și asupra alimentelor cu conținut bogat în apă, precum legume și fructe (castraveți, salată, spanac, ardei gras, țelină apio, roșii, pepene, căpșuni, grepfrut etc.).

Trebuie subliniat faptul că apa este esența vieții și ne asigură buna funcționare a organismului. Consumul insuficient de apă poate determina numeroase probleme, de la scăderea tensiunii arteriale până la dezechilibre electrolitice, aritmii cardiace sau constipație.

Deshidratarea corpului: simptome pe care nu trebuie să le ignori

Constipația – tranzitul intestinal lent și durerile de stomac pot fi o consecință a consumului insuficient de apă. Dacă nu te hidratezi corespunzător, materiile fecale se întăresc și sunt eliminate mai dificil.

Letargia – poate fi cauzată de somnul insuficient, de stres, de exercițiile fizice intense sau de menstruație. Un alt motiv al energiei reduse este și lipsa apei din organism. Chiar dacă apa nu conține calorii, țesuturile au nevoie de apă pentru diverse procese metabolice.

Pielea uscată – este determinată de lipsa apei în țesuturi, dar și de producția redusă de colagen, o proteină care asigură elasticitate pielii. Drept urmare, riscul de apariție a ridurilor crește, la fel și cel de afecțiuni dermatologice precum eczeme sau dermatite. Reține, așadar, că nicio cremă-minune nu te ferește de riduri, ci numai consumul de apă din belșug.

Nu te poți concentra – dacă îți ia foarte mult timp să duci la bun sfârșit o sarcină de serviciu, iar atenția îți este distrasă către tot felul de lucruri neimportante, e posibil ca vina să o poarte deshidratarea. Îți vine să crezi sau nu, 80% din creierul nostru este apă, așa că are nevoie de hidratare pentru a funcționa bine.

Dureri de tot felul – înainte să îți pui un diagnostic grav, care nu are nicio legătură nu realitatea, ar fi mai bine să bei un pahar cu apă și apoi să-ți reevaluezi starea de sănătate. Dacă durerea (de dinți, de cap, de oase, de spate etc.) se ameliorează după ce te hidratezi, probabil ar trebui să-ți faci un obicei din a bea mai multă apă, pentru a ține la distanță astfel de probleme.

Balonare – nu te feri să bei apă dacă ai tendința să reții apă în țesuturi. Din contră, medicii recomandă să bem cât mai multă apă dacă avem această problemă, pentru că adevărata cauză a retenției de apă este lipsa apei. Organismul își face „depozite” de apă pentru că nu îi oferi ceea ce are nevoie, drept urmare apar simptome precum balonarea sau picioarele umflate.

Greutate care stagnează – orice dietă ai ține, rezultatele întârzie să apară? De vină ar putea fi consumul prea mic de apă. Apa ține de foame, oricât de ciudat ar suna, pentru că ține stomacul plin, plus că ajută la arderea caloriilor.

Crampe musculare – apar din cauza reducerii nivelului de sodiu și potasiu din organism, minerale care sunt ținute în echilibru de consumul optim de apă. Deshidratarea perturbă acest proces și contribuie la apariția crampelor. De altfel, crampele musculare sunt și un simptom al insolației, un pericol estival major.

Recomandari