Cum plănuieşte MAFIA PSD să o SABOTEZE pe Kovesi pentru şefia Parchetului European. Amanunte incendiare!

Cum plănuieşte MAFIA PSD să o SABOTEZE pe Kovesi pentru şefia Parchetului European. Amanunte incendiare!

Guvernul Dăncilă o va mandata pe Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la UE, să-i acorde punctaj minim Laurei Codruţa Kovesi în COREPER, for care va decide, în tandem cu Parlamentul European, viitorul şef al Parchetului European, conform adevarul.ro . Procedura de vot din COREPER este secretă, deci Guvernul Dăncilă nu va putea fi acuzat, oficial, că a acţionat împotriva României.

Alegerea viitorului procuror-şef european presupune o procedură mai complicată, la care vor lua parte, cu egală putere, două instituţii: Parlamentul European şi COREPER – reuniunea ambsadorilor statelor UE la Bruxelles. COREPER este parte a Consiliului UE. România deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE în perioada ianuarie – iunie 2019. Desemnarea procurorului-şef european nu presupune un vot direct pentru unul dintre cei trei finalişti, ci un sistem de ierarhizare, pe puncte. În acest moment, după ce a trecut de prima fază a selecţiei, Laura Codruţa Kovesi se află pe prima poziţie a listei pentru şefia Parchetului European. Pe locul doi s-a clasat un procuror francez, iar pe locul trei un procuror german.

Pe 26 februarie, săptămâna viitoare, Comisia LIBE (Libertăţi Civile, Jutiţie  şi Afaceri Interne) şi Comisia de control bugetar din Parlamentul European vor avea o şedinţă comună pentru a-i audia pe cei trei candidaţi. În baza unui sistem de puncte acordat de membrii comisiilor reunite ( 3 puncte – locul 1; două puncte – locul 2; un punct – locul 3), va rezulta un clasament. Dacă va avea o prestaţie bună la audieri, Laura Codruţa Kovesi are mari şanse să rămână pe primul loc şi după această rundă de selecţie, în condiţiile în care PPE, cel mai mare grup din Parlamentul European, a anunţat că o susţine. La fel şi grupul ALDE. Oricum, va rezulta un clasament actualizat al celor trei candidaţi. Patru români sunt membri de drept în cele două comisii: Monica Macovei (independent), Csaba Sogor (UDMR), Traian Ungureanu (PNL) şi Cătălin Ivan (independent).

Pe 27 februarie, deci o zi mai târziu, în COREPER va avea loc o procedură de vot identică. Fiecare ambasador al ţărilor UE va oferi un punctaj celor trei procurori, de unde va rezulta un alt clasament. În condiţiile în care România deţine preşedinţia Consiliului UE, reuniunea COREPER va fi prezidată de ambasadorul României Luminiţa Odobescu, care va vota în funcţie de mandatul primit de la Ministerul de Externe.

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More