Cum pierdem o lună din viaţa în fiecare an din cauza telefoanelor.

0 55

Timpul petrecut zilnic pe smartphone ar fi de 119 minute, adică 28 de zile pe an, conform calculelor făcute de site-ul de informaţii elitedaily.com pe baza altor studii publicate şi a unui sondaj propriu, transmite Agerpres.

A sta cu smartphone-ul în mână de dimineaţa, imediat după trezire, până seara, chiar înainte de culcare, a devenit un obicei pentru mulţi. Pe reţelele de socializare, cu selfie-uri şi jocuri, utilizatorii petrec ore întregi pe telefon. Elitedaily.com a arătat că patru deţinători de smartphone-uri din cinci îşi utilizează aparatul în primul sfert de oră după trezire. Pentru 80% dintre ei este chiar primul lucru din zi pe care îl fac. Mulţi iau chiar şi la toaletă telefonul pentru a verifica reţelele de socializare şi a trimite mesaje, relatează ch.tillate.com.

La restaurant, în tren, autobuz, la coadă într-un magazin, telefonul mobil este un aliat pentru petrecerea timpului sau pentru alungarea singurătăţii (60 de minute pe parcursul zilei). Şi înainte de culcare există oameni care se mai contectează o dată la lume cu smartphone-ul pentru a vorbi cu prietenii sau a verifica reţelele de socializare, acest lucru nefiindu-le străin nici chiar copiilor sub 12 ani (15 minute).

Site-ul menţionat a mai calculat şi timpul necesar pentru un selfie perfect: de nouă ori pe săptămână câte şapte minute. Tinerii îşi fac de obicei nouă selfie-uri într-o săptămână. Pierderea timpului pe smartphone este fără îndoială o problemă. Un lucru de care utilizatorii nu îşi dau seama este că timpul petrecut îndeosebi pe reţelele de socializare oferă o sumedenie de date despre ceea ce fac pe parcursul zilei, chiar atunci când nu postează nimic.

Un ziarist de la cotidianul Liberation şi-a observat câteva zile prietenii pe serviciul Messenger al Facebook şi le-a cunoscut astfel obiceiurile: ştia la ce oră se culcă unul, când se trezeşte altul, momentele când erau în pauză şi ora la care plecau de la serviciu. Ziaristul ştia cine este acasă şi cine la locul de muncă datorită orelor la care se conectau cei vizaţi. El a constatat astfel că unul din prietenii lui suferea de insomnie, acesta fiind mirat de faptul că se putea cunoaşte calitatea somnului său numai aruncând o privire la mesageria de pe reţeaua de socializare.

Recomandari