Cum l-a transformat Nicolae Ceaușecu pe Moș Crăciun în Moș Gerilă. A schimbat până și bradul de Crăciun

Sărbătoarea Crăciunului a fost de-a lungul timpului un cubiect cât se poate de sensibil pentru Nicolae Ceaușescu, omul care a condus cu mână de fier țara noastră în „Epoca de Aur”. De altfel, la dorința dictatorului, tradiționalul Moș Crăciun a fost înlocuit cu Moș Gerilă, găselniță bizară prin care comuniștii și-au propus să șteargă din conștiința colectivă această sărbătoare creștină.

Pe timpul lui Nicolae Ceaușescu, Moș Crăciun a devenit Moș Gerilă. Dictatorul își dorea un popor ateu

Pe atunci, românii erau obligați să muncească în zilele de 25 și 26 decembrie, iar Moş Gerilă își făcea apariția în noaptea de Revelion, pentru a le aduce daruri celor mai mici și mai cuminți dintre „tovarăși”. Planul comuniștilor de a-l distruge pe Moș Crăciun, simbolul celei mai îndrăgite sărbători din calendarul ortodox a fost pus în aplicare la începutul anilor 50, întrucât Ceaușescu își dorea să conducă un popor ateu.

Comuniștii au schimbat chiar și Plugușorul

Comuniștii nu s-au mulțumit doar cu schimbarea numelui Moșului, ci au mers chiar mai departe, modificând cântecele şi colindele specifice Sărbătorilor de Iarnă. Pluguşorul în varianta clasică a dispărut cu desăvârșire vreme de câteva decenii, fiind înlocuit cu o variantă agreată de partid, în care copiii şi tinerii care mergeau la urat nu uitau să amintească recunoştinţa faţă de partid şi, mai ales, faţă de secretarul său general, tovarăşul Nicolae Ceauşescu.

Aho, aho, copii şi fraţi/ Staţi puţin şi nu mînaţi/ Şi urarea mi-ascultaţi/ C-am pornit-o de cu zori/ Prin ţară colindători/ Prin oraşe, prin comune/ Cu urările străbune/ De viaţă, de sănătate/ La constructorii voinici/ La mineri, la-nvăţători/ Că ni-e ţara cîmp de flori/ Răsădit de muncitori/ Tînăr să se-nalţe-n soare/ Cu uzine, cu ogoare/Şi cu vise minunate (…)Anul care s-a-ncheiat/ A fost mîndru … Pentru zile minunate/ De partid asigurate/Anul care s-a-ncheiat/A fost mîndru şi bogat/Am’nălţat un imn ales/ Pentru-al XII-lea Congres/Cîntând dragostea fierbinte/ Pentru bravul preşedinte/Reales de-al ţării For/ Şi de întregul popor/ Să ne fie înainte/Înţelept conducător/ Nalt exemplu, far şi zbor….”, suna Plugușorul din 1980.

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More