Cum functioneaza cel mai nou serviciu de alertare a populatiei in situatii de urgenta

0 12

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea si alarmarea populatiei in situatii de urgenta, conform prevederilor legale.

Sistemul RO-ALERT este folosit in situatii majore in care viata si sanatatea cetatenilor sunt puse in pericol, cum ar fi fenomene meteo extremeinundatiiamenintatoare, atac terorist sau alte situatii care ameninta grav comunitatile.

Sistemul RO-ALERT este implementat pe teritoriul Romaniei de catre Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, ca urmare a Ordonantei de urgenta nr. 72 din 5 octombrie 2017.

Mod de functionare

Pentru a difuza un mesaj de avertizare populatiei, operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispozitie o harta digitala pe care poate selecta/desena zona in care trebuie transmisa avertizarea.

Difuzarea mesajului de avertizare

Continutul mesajului de avertizare si informatiile legate de zona in care acesta trebuie difuzate sunt transportate prin legaturi private de interconectare a Sistemului RO-ALERT cu retelele operatorilor de telefonie mobila.

Tehnologia Cell Broadcast, pe care se bazeaza Sistemul RO-ALERT, permite ca antenele de comunicatii mobile din zona selectata sa difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care functioneaza in aria de acoperire a acestora. Numele si numarul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare, asadar raman necunoscute.

Alte informatii referitoare la avertizarea unei situatii de urgenta difuzate retelelor de comunicatii mobile includ valabilitatea mesajelor si numarul de redifuzari. Un telefon mobil care a receptionat un mesaj de avertizare nu va mai primi repetari ale aceluiasi mesaj.

Receptionarea mesajului de avertizare

Telefoanele mobile, compatibile cu tehnologia Cell Broadcast si functionale in zona de acoperire a antenelor care difuzeaza alerta, vor afisa continutul mesajului de avertizare in mod automat.

Modul de afisare a mesajului si sunetul notificarii de primire a avertizarii poate varia in functie de tipul telefonului.

Mesajele RO-ALERT pot fi receptionate pe intreg teritoriul Romaniei acolo unde exista semnal GSM 2G/3G/4G. Nu este necesara instalarea de aplicatii pe telefoanele mobile. Nu conteaza daca aveti servicii de tip abonament sau prepay si nu se percep costuri sau taxe pentru receptionarea mesajelor RO-ALERT. In situatia in care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte.

Nu este nevoie sa aveti telefoane de tip smartphone pentru a receptiona mesajele de tip RO-ALERT. Informatii referitoare la compatibilitatea telefoanelor mobile cu Sistemul RO-ALERT sunt disponibile in sectiuneaConfigurare telefon.

Functionalitatile Sistemului RO-ALERT

– Difuzarea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul retelelor operatorilor de telefonie mobila;
– Difuzarea rapida a mesajelor catre toti utilizatorii aflati in arealul amenintat chiar in conditii de congestie a retelelor operatorilor de telefonie mobila;
– Afisarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fara a fi necesara vreo interventie a utilizatorului;
– Repetarea ciclica a mesajelor de alertare la intervale de timp;
– Receptarea mesajelor de avertizare si de catre terminalele aflate in roaming pe teritoriul Romaniei;
– Acuratetea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informatiilor furnizate de surse autorizate.

Responsabili pentru buna functionare a Sistemului RO-ALERT

Sistemul RO-ALERT, implementat cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, este operat de catre structurile operationale cu functionare 24/24 ale IGSU si structurilor subordonate acestuia, iar mesajele sunt distribuite catre terminalele de comunicatii mobile din zonele afectate prin intermediul interconectarii cu infrastructurile retelelor operatorilor autorizati din Romania.

Rolul fiecarei autoritati responsabile de buna functionare a Sistemului RO-ALERT este in concordanta cu Hotararea nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc. Conform acesteia, Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si alte autoritati au rolul principal pentru avertizarea populatiei, iar Serviciul de Telecomunicatii Speciale are rol de sprijin privind asigurarea continuitatii functionarii retelelor de comunicatii si informatica pentru Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta (SNMSU).

MAI – IGSU – DSU

Sistemul de avertizare a populatiei in situatii de urgenta RO-ALERT este constituit, operat si dezvoltat de catre Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situatii de Urgenta si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta in scopul difuzarii mesajelor de avertizare a populatiei in situatii de urgenta, folosind infrastructurile retelelor operatorilor de comunicatii mobile din Romania si alte mijloace capabile de a difuza mesaje de avertizare populatiei (radiodifuziune, televiziune, etc).

In calitate de autoritati responsabile, IGSU si DSU utilizeaza Sistemul RO-ALERT numai pentru crearea si difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea si alarmarea populatiei, conform prevederilor legale.

STS

Serviciul de Telecomunicatii Speciale este responsabil din punct de vedere tehnic de implementarea, punerea in functiune si administrarea Sistemului RO-ALERT, precum si de realizarea canalelor securizate necesare functionarii acestuia, inclusiv de implementarea mecanismelor de securitate la nivelul echipamentelor si pentru utilizatorii Sistemului RO-ALERT.

OPERATOR

Operatorul este oricare dintre furnizorii autorizati de retele publice de comunicatii mobile din Romania, respectiv VODAFONE, ORANGE, TELEKOM si RCS&RDS. Operatorii sunt responsabili pentru asigurarea conditiilor tehnice necesare interconectarii Sistemului RO-ALERT cu infrastructurile retelelor proprii.

Recomandari