Cum a fost condusa Romania in ultimii 26 de ani prin inducerea de crize

0 29

România, deși este o țară bogată, a crescut în medie cu doar 1% pe an în ultimii 26 de ani. Justificarea pentru această subperformanță remarcabilă vine din capturarea statului și din inducerea periodică de crize de către cei care au avut control asupra pârghiilor/politicilor economice.

Controlul unui stat prin inducerea de crize economice și generarea de potențial pentru derapaje este o manieră premeditată și eficientă de a menține puterea.

O populație sărăcită și fără perspective este mai ușor manipulată. România este un laborator de experimente. În zonele sărace din Românie eficiența metodei de a conduce prin crize este evidentă. Captura statului este omniprezentă. Un exemplu din Vaslui, instructiv și edificator este descris în următorul link (http://invaslui.ro/2015/09/20/transmir-intra-in-insolventa-dup-ace-a-castigat-milioane-de-euro-cu-ajutorul-psd-regele-asfaltului-da-acum-o-teapa-statului-si-catorva-constructori/).

Capitalismul aplicat în România a fost edificat de echipa ex-pres. Iliescu în perioada ’90-’92 și este similar cu cel impus în Rusia de echipa ex-pres. Yeltsin. Atunci au fost fixate coloanele de bază. Păstrarea puterii pe parcursul a 26 de ani de către aceeași coriferi a fost realizată prin captura și inducerea de crize.

Forța metodei de a se menține la puterea prin captura statului și prin inducerea de crize vine din:
-impactul amplu al unei crize asupra societății prin ruperea pânzei societale
-propagarea fricii și inhibarea otpimismului investițional
-mecanismele profund umane ale comunităților de a căuta o ancoră de stabilitate în figura tătucului.

Generarea unei crize este doar începutul. Propaganda și panica fac restul.

După inducerea unei crize recuperarea economiei și a societății durează. La o scădere de 20% este nevoie de o creștere de 25% doar pentru a ajunge la același nivel de plecare.

În cazul României nivelul de la sfârșitul anului 2008 a fost atins de abia la sfârșitul lui 2015. Un pas de 7 ani. Episoade similare se regăsesc pe parcursul întregii perioade post revoluționare.

O populație ce se bucură de bunăstare se poate emancipa și nu mai este ușor controlată.

Pe parcursul ultimilor 26 de ani avem exemple multiple de crize „puse cu mâna”. Exemple pot fi saltul cursului de schimb dolar leu de la 7.000 la 14.000 și revenirea după 48 de ore la 9.000 de lei în 1997, „declarația de incapacitate de plată” făcută din greșeală în 1999, scăparea cursului euro leu în 31, simultan cu liberalizarea creditării în 2007, păstrarea dobânzilor la niveluri paralizante pe parcursul întregii perioade de criză 2009-2010 și restricționarea normelor de creditare și provizionare.

Erorile de politică monetară și de credit nu au făcut decât să genereze și să amplifice crizele. Cumpărarea vectorilor de opinie și canalizarea publicității bancare au reușit să mute atenția publicului de la conducerea României prin criză.

Momentan ne confruntăm cu amenințarea făcută de un consilier BNR (Croitoru) de creștere a dobânzilor când inflația este la -3% anualizat, cu amenințarea privind modificarea (înăsprirea) condițiilor de creditare prin noi norma BNR pentru creditul ipotecare, cu declarațiile panicarde ale președintelui Consiliului Fiscal, cu ghidaje (moral suasion folosită strâmb) de finanțare și numire a prietenilor, de evitare a evidențierii ilegalităților, de restructurare/ salvare/ vânzare selective a portofoliilor băncilor private.

Criza nu se mai poate manifesta în 2016, deoarece procesele economice au inerție. În schimb, prin tragerea frânei de mână de către decidenții de politică monetară și de credit se poate induce o criză în 2017.

Experiența conducerii României prin crize în ultimii 26 de ani a contribuit determinant la ritmul mediu redus de creștere și cel mai mult la dezvoltarea inegală a regiunilor României.

Recomandari