CTP: Ceea ce a produs acum Toader este un decret ceausist. A creat o a doua justitie, cu circuit inchis

Cristian Tudor Popescu afirma ca noua ordonanta pe justitie a lui Tudorel Toader este „un decret ceausist”. „Tudorel Toader a creat o a doua justitie, cu circuit inchis, asa cum nomenclatura comunista isi infiintase magazine unde se gaseau de toate”, a declarat, miercuri, CTP.

„Ceea ce a produs acum Toader este un decret ceausist. Asa cum dadea Ceausescu decrete fara a exista cea mai mica posbilitate de discutie, de contestare, nu aveai nici macar posibilitatea sa aplauzi liber un decret al lui Ceausescu. Nu exista in cazul acestor ordonante consultarea Parlamentului , a societatii civile, a magistratilor, sunt exclusiv produsul creierilor lui Tudorel Toader.

Ele reprezinta o inovatie chiar fata de Partidul Comunist Roman. PCR folosea justitia prin controlul politic asupra ei, dar nu prin controlul politic asuora legilor. Legile erau stabilite si nu se mai schimbau pe perioade lungi. Cum se dadea sentintele? Prin telefon, prin relatie directa cu judecatorul. Nu modificau legile o data la 2 saptamni.

Tudorel Toader a creat o a doua justitie, cu circuit inchis, asa cum nomenclatura comunista isi infiintase magazine unde se gaseau de toate. Magazine cu circuit inchis. Avem acum cu sectia asta o justitie cu circuit inchis, exclusiv pentru uzul nomenclaturii. Sectia va functiona poana cand DNA va fi complet paralizata sau desfiintata.

OUG 13 era o intepatura de tantar fata de macelul actual. Este o distrugere pe fata a unei justitii independente”, a declarat CTP la Europa FM.

Comisia Europeana a anuntat miercuri ca urmareste cu mare ingrijorare ultimele evolutii legate de statul de drept din Romania.

Atat continutul, cat si procedura ultimelor schimbari, prin folosirea de ordonante de urgenta, fara consultari cu justitia si cei direct interesati par a fi in contradictie directa cu recomandarile Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, sustinute de toate statele membre si in consecinta Comisia va cere explicatii de la guvernul roman cu privire la cele mai recente schimbari, a aratat un purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.

„Va amintesc faptul ca raportul CE din noiembrie indeamna Romania ‘sa instituie un sistem solid si independent de numire a procurorilor in functii inalte, bazat pe criterii clare si transparente si sustinut de Comisia de la Venetia’, precum si sa ‘revizuiasca legile justitiei tinand cont pe deplin de recomandarile din cadrul MCV si formulate de Comisia de la Venetia si de GRECO’”, a mentionat intr-o declaratie purtatorul de cuvant al CE, notand ca „ultimele schimbari urmeaza o cale diferita”.

„Asa cum am mai spus, Romania trebuie sa readuca urgent pe fagas procesul de reforma, ceea ce inseamna sa mearga inainte, nu inapoi si sa se abtina de la orice masuri care anuleaza progresele realizate in ultimii ani”, a conchis purtatorul de cuvant.

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More