Cristi Danileţ: O eventuala respingere in Parlament a OUG 14 va duce la reactivarea OUG 13

0 48

Judecatorul Cristi Danileţ face o noua analiza a situatiei rezultate in privinta ordonantei legate de modificarea codurilor penale, dupa deciziile recente ale Curtii Constitutionale.

Danileţ afirma ca, in mod sigur, „OUG 13 nu este in vigoare si nici nu va intra in vigoare pe 11 februarie.”

Intreaga situatie ramane insa deschisa, fiind la mana Parlamentului, unde PSD si ALDE au o majoritate solida: „Parlamentul trebuie sa discute OUG 14, care a abrogat OUG 13. Daca o APROBĂ prin lege, totul e in regula si, cu aceasta ocazie, pot fi indreptate greselile de care vorbeam duminica (două articole de procedură care au un conținut contrar unor decizii ale CCR). Dar daca o RESPINGE, proiectul de lege de respingere nu produce efecte imediate (la data exprimării votului), ci înainte de promulgare poate fi atacat la CCR sau intors de Presedinte din nou la Parlament. Proiectul devine lege si produce efecte numai dupa publicare in M.Of!”

Danileţ afirmă că, dacă OUG 14 este in cele din urmă respinsă, OUG 13 va fi reactivata: „O respingere a OUG 14 va duce la reactivarea OUG 13. Si da, OUG 13 va putea fi atunci contestata de Avocatul Poporului dar, asa cum aratam pe blog aseara, efectele se vor fi produs pentru dosarele deschise daca modificarile la Codul penal facute de OUG 13 vor fi in vigoare chiar si pentru un minut – deci indiferent ca OUG 13 va fi declarata neconstitutionala.”

Recomandari