Corupţie de masă în SUA. Bogaţii îşi ascund banii în societăţi fantomă, clasa de mijloc sărăceşte

Grupări teroriste şi carteluri ale drogurilor utilizează societăţi-fantomă înregistrate în SUA pentru a-şi ‘ascunde’ şi “spăla’ banii, a declarat un înalt responsabil al Trezoreriei SUA, citat de AFP marţi.

“Pentru fiecare ameninţare pe care o urmărim, fie că este vorba despre terorişti străini, carteluri ale traficanţilor de droguri, regimuri lovite de sancţiuni sau despre hackeri, anchetatorii noştri ajung să fie nas în nas cu societăţi-fantomă americane utilizate pentru a ascunde şi a transfera banii’, scrie Adam Szubin, subsecretar al Trezoreriei responsabil de lupta împotriva terorismului.

‘Şi urmărirea lor se opreşte acolo’, adaugă Szubin într-un editorial publicat luni de revista The Hill, specializată în probleme parlamentare.

Mai multe state americane permit crearea unei societăţi fără să fie nevoie să se dezvăluie identitatea reală a deţinătorului, oferind un anonimat total care a fost utilizat de traficanţi notorii de arme şi de droguri. Societăţi offshore înregistrate în SUA au mai fost utilizate pentru ocolirea sancţiunilor americane împotriva Iranului.

‘Societăţile fantomă americane au tristul privilegiu de a oferi singura metodă de spălare a banilor unde lipsa de transparenţă este garantată de o agenţie guvernamentală’, afirmă Szubin.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *