Continuă scandalul la CSM. Lia Savonea sesizează CCR pentru acțiunile Anei Birchall

Conflictul dintre Lia Savonea și Ana Birchall, izbucnit în urmă cu câteva zile, este departe de a se fi încheiat, Ba mai mult, președintele Consiliului Superior al Magistraturii va sesiza CCR, pe motiv că ministrul Justiției ar crea prin acțiunile sale un conflict de natură constituțională.

Lia Savonea le declară război celor care absentează la ședințele CSM

În calitate de preşedinte al CSM am decis să sesizez Curtea Costituţională faţă de acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall”, a anunțat Lia Savonea într-o declarație de presă susținută în cursul zilei de marți, precizând că două motive au determinat-o să recurgă la o astfel de măsură. Mai cocnret, ministrul este acuzat de ingerințe grave în activitatea procurorilor, precum și de acţiuni de subminare a autorităţii Consiliului Superior al Magistraturii.

Totodată, în ședința plenului Consiliului, aceasta a propus o modificare legislativă „rapidă”, prin care să prevadă membrii CSM să-și piardă mandatul de drept, în cazul în care absentează nemotivat de la aceste acțiuni. „Trebuie să reamintesc că, la patru şedinţe legal convocate, la datele de 20 iunie, 24 iunie, 1 iulie şi 3 iulie, s-a refuzat de către anumiţi membri, în principal procurori, să se prezinte pentru a se asigura desfăşurarea şedinţelor. Eu constat că nu avem pârghii, instituţional vorbind, pentru a asigura respectarea legii în cadrul CSM, situaţie în acord de care vă propun să solicităm ca, în regim de urgenţă, să fie adoptate măsuri legislative care să deblocheze actuala situaţie printr-o procedură rapidă, parlamentară, de care o fi. Este necesară modificarea art. 27 alin. 2 din Legea 317/2004, care reglementează cvorumul şedinţelor de plen”, a mai spus Lia Savonea.

Ana Birchall, la un pas de excluderea din PSD. Sursa foto: digi24.ro
Ana Birchall, la un pas de excluderea din PSD. Sursa foto: digi24.ro

Ana Birchall riscă excluderea din PSD

În lumina tutror acestor evenimente, Ana Birchall riscă să piardă funcția de ministru al Justației și, totodată, să fie esclusă definitiv din Partidul Social Democrat. Chiar dacă nu a dorit să ofere un răspuns clar pe marginea acestui subiect, Viorica Dăncilă a anunțat că o decizie va fi luată cât mai curând în Comitetul Executiv al formațiunii politice.

Această poziție a doamnei Ana Birchall nu este poziția PSD. Nu vom da nicio OUG pe justiție. Doamna Birchall eșe revocată conform deciziei CCR. Eu nu accept să implice Ministerul într-un asemenea demers (desfiinţarea SIIJ, n.r.). Este membră a PSD. Vom vedea atitudinea dânsei în fața colegilor, care sunt foarte dezamăgiți, pentru că această atitudine, această implicare în justiție nemulțumește colegii. Magistrații trebuie să ajungă la un consens. A fost deja o discuție în CEx legată de acest aspect, în care am subliniat ceea ce v-am spus. Vom avea o nouă discuție. După moțiunea de cenzură venim cu remanierea în plenul Parlamentului”, a declarat președintele PSD.

Articolul Continuă scandalul la CSM. Lia Savonea sesizează CCR pentru acțiunile Anei Birchall apare prima dată în Stiri Mondene.

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More