Consiliul General dezbate bugetul Capitalei pentru 2020. Firea: ”Cine nu votează pentru se poziționează direct împotriva bucureștenilor”

Bugetul Capitalei pe anul 2020 a intrat astăzi în dezbaterea Consiliului General al Municipiului București. Primarul Gabriela Firea a afirmat că prioritățile municipalității pe acest an sunt fluidizarea traficului, infrastructura, sănătatea și asistența socială. Ea s-a declarat nemulțumită de suma alocată de către Guvern pentru București pe care a caracterizat-o ca infimă.

Bugetul prevede bani pentru Spitalul Metropolitan

Dezbatem şi votăm bugetul pe anul acesta, un buget pe care l-am fi dorit mai bun, mai potrivit pentru cetăţenii municipiului Bucureşti. Din păcate, aceasta a fost suma alocată de către Guvern, o sumă care nu are cum să acopere nevoile, toate cheltuielile, precum şi multitudinea şi complexitatea problemelor din municipiul Bucureşti”, a declarat Gabriela Firea, la începutul şedinţei CGMB, potivit News.ro.

Conform prezentării făcute de Firea, circa 500 de milioane de euro vor fi alocați pentru fluidizarea traficului, prin proiectele mari de infrastructură și înnoirea parcului auto. O sumă consistentă, de circa 200 de milioane de euro, este direcționată către serviciile publice.

Bugetul Sănătății se ridica la 100 de milioane de euro. ”Prioritatea o constituie demararea construirii Spitalului Metropolitan, continuarea investiţiilor în clădiri secţii noi şi aparatură în cele 19 spitale ale municipiului Bucureşti, precum şi continuarea programelor din domeniul sănătăţii care sunt foarte apreciate de beneficiari şi se solicita din partea cetăţenilor continuitate”, a precizat Gabriela Firea. Aceeași sumă va merge către programele de asistență socială.

”Da, sunt obraznică”

Firea a acuzat că Guvernul că nu direcționează către București suficienți bani, în raport echitabil cu contribuția Capitalei la PIB.

Municipiului Bucureşti îi este interzis să colecteze taxe şi impozite locale. Toate aceste taxe şi impozite locale merg direct la primăriile de sector. Sursa noastră de venit este cota primită de la Ministerul de Finanţe. Ne-am fi dorit să există înţelegere la nivelul Guvernului cu privire la această situaţie, mai ales că bucureştenii contribuie la produsul intern brut cu aproape 25% şi se întoarce la Primăria Capitalei un procent infim, 0,6%. Aam solicitat un procent de 1% din PIB, nu ni s-a alocat, iar eu am fost catalogată drept obraznică. Dacă un primar general este obraznic atunci când se luptă pentru drepturile cetăţenilor, atunci accept să fiu numită obraznică. Da, sunt obraznică în interesul cetăţenilor”, a spus Firea.

Ea a avertizat consilierii opoziției din Consiliul General că un vot împotriva proiectului de buget ar fi un vot împotriva bucureștenilor.

Cine nu votează astăzi bugetul pentru Capitală se poziţionează direct împotriva bucureştenilor, pentru că bucureştenii au nevoie şi de fluidizare a traficului, bucureştenii au nevoie şi de sănătate, şi de protecţie socială, şi de consolidarea clădirilor cu risc seismic”, a conchis primarul general.

Proiectul de buget pe anul 2020 se ridică la 10 miliarde de lei, dintre care 2 miliarde sunt reprezentate de cheltuielile de investiții. Subvențiile pentru încălzire și transportul în comun se ridică la 1,64 de miliarde. Pentru cheltuielile de personal ale municipalității sunt prevăzuți 1,94 miliarde de lei, din care 1,1 pentru plata salariilor de la companiile municipale.

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More