Claudiu Nasui: „Bugetul 2019 bazat pe minciună: 3 dovezi că cifrele pe care se bazează bugetul sunt false.Guvernul a exagerat …”

0 53

Guvernul a prezentat joi seara proiectul de buget pe aanul 2019, proiect care trebuia prezentat în luna noiembrie, anul trecut. Deja au apărut primele critici.

Bugetul de stat pentru anul acesta este construit pe un Produs Intern Brut de 1,02 miliarde de lei, reprezentând o creştere de 5,5% faţă de 2018, o inflaţie medie anuală de 2,8% şi un deficit bugetar estimat la la 2,55% din PIB (cash) şi 2,57% din PIB (ESA), potrivit datelor publicate, joi, de MFP, informează Stirile Pro Tv.

Economistul Claudiu Nasui, deputat USR: „Bugetul 2019 bazat pe minciună: 3 dovezi că cifrele pe care se bazează bugetul sunt false.
Guvernul a exagerat creșterea economică prognozată ca să supra-evalueze veniturile din bugetul 2019. Faptul că guvernul e în mare criză de bani se știe deja. De aceea a și crescut în multiple rânduri taxele și impozitele. De aceea a și întârziat atât de mult timp cu bugetul. Pentru că pur și simplu deficitul era prea mare. Dar ca să dreagă busuiocul și să scoată totuși un buget, au măsluit cifrele creșterii economice prognozate ca să iasă veniturile mai mari.

Cine decide cât este această creștere prognozată? Comisia națională de strategie și prognoză (CNSP), adică instituția controlată oficial de domnul Ghizdeanu, dar de facto de domnul Darius Vâlcov.

Cum ne dăm seama că au măsluit o prognoză? Ne uităm să vedem dacă e coerentă cu alte cifre.

În primul rând, trebuie să ne întrebăm, cum este posibil să vedem că economia se deteriorează, dar să prognozăm că creșterea va fi mai mare anul viitor? Pentru 2018, comisia de prognoză însăși și-a revizuit deja de două ori prognoza în scădere. Inițial prognozau o creștere de 6.1%, după care au scăzut-o la 5.5% (în iulie) și apoi la 4.5% (în noiembrie). Ei bine, aceeași comisie de prognoză care tot scade prognoza pentru 2018 ne spune că, cumva, anul 2019 va avea o creștere subit mult mai mare (de 5.5%). Noi fiind pe trend descendent. Aici începem deja să mirosim minciuna. Să ne uităm mai departe.

În al doilea rând, în noiembrie 2018, CNSP prognoza creșterea economică pentru 2019 la 5.5%. Bun. Dar din noiembrie și până în ianuarie (când a venit prognoza pe care se fundamentează bugetul) economia a suferit mult. Am avut cel mai mare picaj bursier din istoria recentă a României. Companii au plecat deja din România (cazul Nestle) și altele au anunțat că opresc toate planurile de investiții viitoare. Statul a avut nu una, ci 7 tentative de împrumut ratate și a ajuns să anunțe că nu se va mai îndatora deloc (va trăi din rezerve). Prețul energiei electrice a atins maxime istorice. România s-a transformat din exportatoare de energie în importatoare. Cursul euro a explodat atingând și el noi maxime istorice. Toate acestea ar fi trebuit să scadă creșterea economică viitoare. Ce credeți că a făcut CNSP după toate aceste evenimente? Le-a ignorat complet pe toate și a proiectat aceeași creștere pentru 2019. Deja miroase mult mai puternic a influență politică în prognoză.

În al treilea rând, hai să ne uităm să vedem cât de realiste sunt cifrele pe care le avansează CNSP. Ca să ne facem o idee despre capacitatea lor de a prognoza cum trebuie, hai să coroborăm cifrele lor cu cele ale altor instituții ale statului. Să ne uităm, de exemplu, la institutul național de statistică. INS-ul ne spune că în primele 3 trimestre din 2018 am avut 4.2% creștere în fiecare trimestru. Cu toate acestea, vedem că CNSP menține că vom avea 4.5% creștere pe tot anul. Ca să reușim să avem 4.5% creștere în tot anul 2018, ar trebui ca în ultimul trimestru cifra să crească brusc de la 4.2% la 5.4%. Adică să avem o super performanță economică tocmai în acel trimestru în care am avut cel mai mare picaj al bursei din istoria recentă a României. E imposibil. Devine clar deja că CNSP face prognoze ca să se potrivească cu ce își dorește guvernul și nu pe baze solide.

Deci guvernul a supra-evaluat creșterea economică pentru a închide bugetul. Creșterea economică prognozată nu e compatibilă nici cu datele de până acum ale comisiei, nici cu cele ale INS și nici nu ține cont de evenimentele economice recente.

Și să nu credeți că creșterea economică e singura cifră inconsistentă pe care e bazat viitorul buget. Dacă ne uităm în prognoza CNSP mai vedem multe alte neconcordanțe. De pildă, cursul euro este prognozat 4.67 lei/euro, deși el a ajuns deja la 4.75 lei/euro și multe altele.

De ce e asta important pentru noi? Pentru că înseamnă că veniturile din viitorul buget pentru 2019 vor fi supraevaluate. Ceea ce înseamnă că statul de fapt nu va face față cheltuielilor și trebuie să ne așteptăm la noi taxe și impozite. Asta a făcut guvernul în fiecare an până acum când n-a mai avut bani. Asta va face și de acum încolo”.

Recomandari