Cititi ce scrie MIZERABILUL Iordache: ​„Și dacă am dezincrimina abuzul în serviciu prin OUG ce-ar fi? Ar fi chiar o soluție”

0 109

Cu planul PSD anunțat pentru o ordonanță de urgență pe modificarea codurilor penale, Florin Iordache nu vede o problemă dacă s-ar dezincrimina abuzul în serviciu cu această ocazie.

„Ordonanța ar trebui să cuprindă cât mai multe articole pentru a trece peste practica neunitară. Abuzul în serviciu a creat o prea mare pasiune. Dacă am dezincrimina abuzul în serviciu prin OUG ce credeți ca ar fi? Ar fi chiar o soluție. Să vedem motivarea CCR de miercuri”, a spus el.

Iordache a mai comentat că ordonanța de urgență pe coduri „ar crea ordine în haos”.

Dezincriminarea abuzului în serviciu, pe care PSD l-a încercat cu ocazia OUG 13, l-ar scăpa pe Liviu Dragnea de dosarul angajărilor fictive în care a fost condamnat, în primă instanță, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat luni, la finalul ședinței Comitetului Executiv al PSD, că s-a decis adoptarea unei Ordonanțe de Urgență pe Codurile penale, fiind vizate doar articolele declarate constituționale. Ea a spus că a fost un vot privind „oportunitatea” acestei ordonanțe și că nu s-a stabilit când anume va fi adoptată. Potrivit acesteia, articolele declarate neconstituționale vor reveni în Parlament, pentru a fi puse în acord cu legea fundamentală.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, joi, că ordonanța de urgență pe Codurile Penale este necesară pe motiv că România riscă infringementul pentru netranspunerea unor directive europene. Toader a invocat o decizie a Curții Constituționale în acest sens, precizând, totodată, că decizia care se referă la imposibilitatea modificării prin OUG a unei legi aflate în Parlament nu se aplică, deoarece de această dată „Guvernul nu va veni să înlocuiască cele două coduri cu alte coduri”.

Ministrul Justiției a declarat că modificarea codurilor penale a venit ca o consecință a unor decizii ale Curții Constituționale, dar și a transpunerii în legislație a unor directive europene. „Legiuitorul trebuie să modifice codurile în 45 de zile în raport cu deciziile CCR, ceea ce nu s-a făcut. Doi, riscăm intrarea în infringement pentru netranspunerea directivelor. (…) Urgența anului trecut e și mai urgentă astăzi”, a spus Toader.

Cât privește intervenția prin OUG, Toader a susținut că aceasta este în acord cu deciziile CCR.

„Unii spun ceea ce știu, alții știu ceea ce spun. Era undeva în vara lui 2010 când Parlamentul elaborase proiectul de lege pentru noua lege a Educației, trecuse de Camera Deputaților și urma votul final la Senat. În momentul acela, Guvernul a venit și a elaborat un proiect de lege propriu pe care l-a promovat, Curtea a spus că nu poate Guvernul să preia de la legiuitori un act normativ aflat în adoptare finală. Astăzi, dacă vorbim de OUG pe coduri penale, Guvernul nu va veni să înlocuiască cele două coduri cu alte coduri, cum era atunci când legea Parlamentului era înlocuită cu OUG Guvernului. De data asta, Guvernul, dacă va veni, nu va veni să înlocuiască acest Cod Penal cu altul, va veni cu modificări la ceea ce este în vigoare și va rămâne în vigoare”, a spus Toader.

Ministrul a invocat decizia 802 din 19 mai 2009, în care Curtea Constituţională a statuat că „Guvernul este abilitat din punct de vedere constituţional ca, prin mijloacele pe care le are la îndemână, să garanteze îndeplinirea obligaţiilor României faţă de Uniunea Europeană. Astfel, folosirea ordonanţelor de urgenţă pentru punerea de acord a legislaţiei naţionale cu cea comunitară în situaţia în care era iminentă declanşarea procedurii de infringement în faţa Curţii de Justiţie este pe deplin constituţională”.

Recomandari