Ciprian Ciocan: Să nu aveți îndoieli: PSD a consfințit astăzi prin LEGE faptul că ONGurile, NU AR TREBUI SA EXISTE

0 79

Cititi dragi prieteni ce au facut PSD-ul. Aproape distrug si falimenteaza OUG-urile din Romania. Ciprian Ciocan pe facebook trage semnalul de alarma. 

Să nu aveți îndoieli: Parlamentul României a consfințit astăzi prin LEGE faptul că ONGurile, așa cum le știm noi, așa cum e organizația pe care o conduc de 6 ani, Fundatia Comunitara Sibiu, NU AR TREBUI SĂ EXISTE.

Este o lovitură foarte precisă și foarte conștientă dată de Liviu Dragnea pe modelul Orban, care dacă va fi promulgată de președintele Iohannis ne va face munca imposibilă.

La fel ca în situația OUG13, sub acoperirea unei directive europene menită să combată spălarea banilor, Parlamentul a supralegiferat, impunând condiții de raportare asupra ONGurilor, care nu vor duce la transparentizare, așa cum declară malițios Liviu Dragnea, ci va duce la sistarea activității pentru cele mai multe ONG-uri pe care eu le cunosc ca având un impact social semnificativ.

Cerința care se impune (desigur fără niciun studiu de impact) este aceea ca organizațiile să raporteze periodic lista cu beneficiarii finali (nu mi-e clar încă dacă cu CNP-uri și serii de buletin). O să vă prezint mai departe de ce acest aspect (care nici măcar nu are de-a face cu transparența financiară) ne va bloca nouă și celor mai multe organizații, activitatea.

Principalul motiv este că cele mai multe organizații NU au beneficiari direcți nominali. Să vă dau câteva exemple de beneficiari pe care noi îi avem:
– miile de alergători de la maraton;
– sute de bebeluși prematuri care sunt beneficiarii finali ai fondurilor strânse la maraton;
– sutele de câini și pisici sterilizați;
– miile de copii care participă anual la toate activitățile Fondului Științescu;
– sutele de sibieni care participă la dezbaterile, hackathoanele și conferințele publice pe care le organizăm;
etc.

E evident că oamenii care au redactat această lege nu au niciun habar despre cum arată mediul ONG pe care ei îl consideră un inamic, strict din perspectivă câtorva organizații și grupuri civice care sunt angajate politic. Paradoxul e că cele mai multe din grupurile care se opun PSD-ului în acest moment, nici măcar nu sunt ONG-uri, deci nu vor fi afectate de această lege, așa cum speră Liviu Dragnea.

Cine va fi însă afectat?

– Peste 100 de organizații care sunt responsabile de mare parte din viața culturală a Sibiului. Cine sunt beneficiarii lor? Tot orașul.

– Toate asociațiile de bloc (da, ați ghicit, toți care locuiți la bloc, veți fi pe aceste liste);

– Toate asociațiile sportive care organizează mai toate marile competiții de amatori din țară (de ex. maratoanele). Ești alergător, trebuie să fi pe lista lor de beneficiari. La fiecare asociație în parte;

– Organizațiile cu profil educațional, care fac educație, civică, media, juridică, politică;

– Asociațiile de protecția mediului care se ocupă spre exemplu de evenimente mari de împăduriri cu voluntari;

– Asociațiile de părinți, asociațiile școlilor. asociațiile spitalelor, asociațiile de absolvenți. etc. etc etc.

Lista nu e în niciun fel exhaustivă și fac mai ales observația că nu are nicio legătură cu statutul de utilitate publică și că simpla trecere a acestui amendament, propus de PNL nu ar fi rezolvat nici 5% din problemă (noi de exemplu nu lucrăm cu nicio organizație de utilitate public, statut ce nu poate fi obținut decât prin hotărâre de guvern);

Situația este extrem de gravă. Simplu fapt că legea nu intră în vigoare (ne-am obișnuit dintr-un soi de optimism să nu mai punem prea mult preț pe procesul legislativ) nu ar trebui să ne liniștească. E posibil ca anumite amendamente să nu tracă de CCR și legea să fie întoarsă de președinte, însă știm foarte bine cât de mult pune preț Parlamentul pe aceasta opinie.

Dragă Uniunea Salvați România – USRPartidul Naţional LiberalMișcarea România ÎmpreunăPartidul Social Democrat, această lege dacă va fi pusă în practică va genera un haos incredibil în societate, vă consuma fonduri inutile, va lasă multă lume fără locuri de muncă dar mai ales va priva țara de un impact pe care nimeni nu l-a evaluat încă în mod precis (cine s-ar fi gândit că în 2018 societatea civilă organizată va fi destructurată prin lege?).

Sigur că, trăim în România, exisă atât de multe legi care sunt în vigoare și care nu sunt respectate. Însă, vă rog să vă imaginați cam ce ar însemna pentru o organizație să trăiască zi de zi într-un cadru para-legal, știind că poate fi oricând închisă conform legii. E absolut absurd. Iar Oficiul National de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor chiar are capacitate de control și poate fi un instrument letal în mâini politice coroborat cu o astfel de legislație.

Aș vrea să vă zic, haideți în stradă, pentru că s-a depășit o linie la care nu credeam să ajungem, iar Liviu Dragnea jubilează acum. Dar știu că avem alte lucruri mai importante și în pus nu trebuie să fim pesimiști.

Vă zic doar atât, dacă nu se întâmplă un miracol, peste câteva luni, fie voi fi fără job, fie în afara legii.

Detalii despre apelul ONG-urilor:

https://www.g4media.ro/40-de-ong-uri-acuza-parlamentul-ca-v…

Și forma jignitoare la adresa statului de drept sub care s-a consumat azi votul:
https://www.g4media.ro/opozitia-critica-dur-reluarea-votulu…

Recomandari