Cioloş: Referendumul pe justiţie, necesar. Când ajungem la guvernare, aplicăm şi referendumul cu 300 de parlamentari

0 59

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a apreciat, într-o emisiune Digi 24, că 26 mai, ziua alegerilor europarlamentare, reprezintă cel mai bun moment pe care preşedintele Klaus Iohannis l-ar fi putut alege pentru a convoca referendumul pe justiţie şi a transmis că întrebarea ar trebui să aibă legătură cu faptul că „statul român trebuie să fie condus de oameni care nu sunt certaţi cu legea şi că justiţia trebuie să fie independentă de politic”.

„PSD e în campanie împotriva românilor de doi ani. Ne-a scos în stradă prin atacul la justiţie ca să îl scape pe domnul Dragnea. Eu vreau să îi mulţumesc domnului preşedinte Iohannis pentru că a dat curs şi solicitării noastre de a organiza acest referendum acum. Nu putea fi ales un moment mai bun pentru acest referendum decât 26 mai. Şi asta, datorită PSD. Ceea ce va trebui să fie clarificat la acest referendum e dacă românii vor un stat de drept sau nu, o justiţie independentă sau nu. Lucrurile astea sunt prevăzute de tratatul UE – statul de drept şi independenţa justiţiei sunt valori europene pe care PSD le atacă. Cred că nimeni nu poate să conteste că alegerile europene şi apărarea statului de drept au legătură cu UE. UE face o recomandare de a nu cumula alegerile europene cu alte subiecte naţionale. Acesta e un subiect naţional (justiţia – n.r.), dar care are legătură directă cu valorile europene. Despre asta e vorba”, a declarat Cioloş, citat de site-ul informativ al PLUS.

Întrebat dacă a primit feedback din rândul oficialilor europeni, după anunţul făcut de şeful statului privind convocarea referendumului, liderul PLUS a răspuns negativ, precizând însă că vor exista reacţii după ce Iohannis va anunţa întrebarea.

„Dar, în schimb, am feedback şi văd chiar reacţiile publice ale oficialilor europeni, care mai bine de un an, când vin în România, au sistematic pe agendă subiectul justiţiei, care e atacat de PSD. Avem un mecanism de cooperare şi verificare pe justiţie cu Comisia Europeană şi subiectul ăsta e sistematic pe agendă şi asta nu a fost pus de UE pe agendă, ci de PSD. Deci acest referendum ar putea să încheie subiectul. Alianţa 2020 USR PLUS garantează alegătorilor români că, în momentul în care va ajunge la guvernare şi va avea majoritate politică în Parlament, va aplica aceste prevederi, şi anume că nu au ce căuta în fruntea statului oameni certaţi cu legea. Nu va rămâne acest referendum în aer decât atâta timp cât această alianţă nocivă va rămâne la guvernare şi eu sper ca acest lucru să nu se întâmple pentru o perioadă prea lungă, pentru că riscăm să ne afecteze prea mult. Legat de acest referendum – noi am susţinut şi iniţiativa Fără Penali, iar acest referendum, într-un fel sau altul, are legătură şi cu această iniţiativă. Din punctul nostru de vedere, întrebarea ar trebui să aibă legătură cu acest lucru – cu faptul că statul român trebuie să fie condus de oameni care nu sunt certaţi cu legea şi că justiţia trebuie să fie independentă de politic. Sunt convins că echipa de la Cotroceni lucrează la acest subiect şi noi vom face sugestii dacă vom fi solicitaţi”, a afirmat Cioloş.

Fostul şef al Executivului a evidenţiat faptul că PLUS va pune în aplicare, în momentul în care va ajunge la guvernare, decizia ultimului referendum privind reducerea numărului de parlamentari la 300.

„Se pare că clasa politică din România nu a evoluat atât de repede pe cât evoluează societatea şi iată că societatea simte nevoia să spună unor lucruri pe nume. Noi vom face tot ce ţine de noi, Alianţa 2020 USR PLUS, ca să convingem oamenii să vină la vot. Am fost în stradă alături de cetăţeni încă din 2017 şi ştiu că oamenii aşteaptă să se exprime şi altfel decât în stradă şi sunt foarte bucuros că va exista această posibilitate. Pot să îi asigur pe români că, în momentul în care vom ajunge la guvernare şi vom avea o majoritate politică în Parlament, vom ţine cont şi de decizia ultimului referendum – cel cu 300 de parlamentari. O vom pune în aplicare”, a punctat Cioloş.

Întrebat dacă, în opinia sa, Guvernul Dăncilă va adopta, în cele din urmă, ordonanţele de urgenţă care schimbă Codurile penale, liderul PLUS a răspuns: „Vedeţi de ce este nevoie de un referendum? Ca românii să poată să spună: «Liviule, ia mâna de pe justiţie şi de pe codurile penale, pe care vrei să le modifici după bunul plac ca să scapi de justiţie!». Până nu e lăsat poporul român să spună lucrul acesta, îl spune Frans Timmermans. Eu sper să mai existe un dram de conştiinţă şi de pragmatism în PSD, oameni care se gândesc că sunt interesaţi, totuşi, să mai câştige nişte alegeri pe ici-colo şi să nu îl lase pe Liviu Dragnea să îşi bată joc de un partid întreg doar ca să scape de justiţie”.

Liderul PLUS a ţinut să reamintească faptul că PSD a ajuns la guvernare cu mai puţin de trei milioane de voturi din aproximativ 18 milioane: „Aşa spune AEP. Hai să nu spunem că sunt 18. Poate că sunt 14 sau 15, pentru că sunt mulţi plecaţi în străinătate. Din 18, 14, 15 milioane, mai puţin de trei milioane au decis venirea PSD la guvernare. Eu nu cred că toţi acei aproape trei milioane se vor încolona acum în spatele PSD pentru că au înţeles ce vrea PSD. Sunt şi celelalte milioane de români care nu au votat cu PSD. Noi am adunat semnăturile în contact cu oamenii şi am văzut oameni mobilizaţi, care ne-au spus că nu au fost la vot şi că regretă şi că acum nu doar că vor veni la vot, dar că au semnat ca să depunem lista de candidaţi”.

Totodată, Dacian Cioloş a precizat că liderii europeni au înţeles jocurile pe care Dragnea le face, încercând să subordoneze politic justiţia.

„Din păcate pentru România, se poate merge foarte departe: să fie blocate fondurile europene sau România să îşi piardă dreptul de vot în UE. Suntem în situaţia în care cei de la Comisia Europeană au înţeles jocurile lui Dragnea. Cazul Kovesi e cel mai vizibil şi care se vrea un exemplu pentru magistraţii care încă mai au curajul să ţină piept. Lucrurile astea se leagă între ele şi partenerii noştri din celelalte state membre văd asta foarte clar. România e super expusă acum pentru că asigură Preşedinţia Consiliului UE”, a punctat şeful PLUS.

În acelaşi timp, Dacian Cioloş a subliniat faptul că nu are deloc încredere în Secţia specială de anchetare a magistraţilor.

„Atitudinea doamnei Florea a fost foarte clară când a spus în faţa CSM că un magistrat nu trebuie să fie liber, că el trebuie să asculte de ordinele şefului. Asta face acum. Pare că a ajuns acolo cu un scop şi nimic nu e o coincidenţă legat de ce se întâmplă cu Laura Codruţa Kovesi. Nu e o coincidenţă ce se întâmplă de câteva săptămâni pentru a fi împiedicată să ocupe această funcţie. Poate să fie şi o răzbunare şi o teamă pentru că Laura Codruţa Kovesi acolo ar putea conduce o instituţie care ar urma să ancheteze frauda cu fonduri europene. Sunt suspiciuni care se învârt în jurul lui Liviu Dragnea şi a companiilor din jurul dânsului, din Teleorman, şi care au fost exprimate de OLAF, de fraudă cu fonduri europene. Asta arată (sprijinul din partea oficialilor europeni primit de Laura Codruţa Kovesi, n.r.) care e credibilitatea acestui Guvern în faţa unor oameni normali. Asta e credibilitatea Guvernului PSD-ALDE în faţa partenerilor noştri europeni”, a declarat preşedintele PLUS.

Recomandari