Cioloș: Avem nevoie de ajutorul oamenilor pentru a combate corupția

Avem nevoie de ajutorul oamenilor pentru a combate corupția! Acesta pare să fie mesajul premierului Dacian Cioloș. El a declarat, marţi, cu ocazia lansării Strategiei Naţionale Anticorupţie, că modificarea legislaţiei şi eficienţa justiţiei nu sunt suficiente pentru eliminarea corupţiei atâta vreme cât oamenii continuă să dea bani la ghişeu sau să strecoare bani în buzunarul medicului.

Cioloş a spus, în deschidrea dezbaterii care are loc la Palatul Victoria, că România trebuie să treacă de la o democraţie pasivă la una participativă şi că, după câteva luni ca premier, este mai convins ca niciodată că este nevoie de o schimbare de atitudine a beneficiarilor de servicii publice, simpla modificare a legilor şi buna funcţionare a instituţiilor justiţiei nefiind suficiente.

„Atât timp cât, încă după douăzeci şi ceva de ani, după ce am trecut la democraţie încă mai facem diferenţa – ăsta e sentimentul meu personal – între ce e al meu e al meu şi am grijă şi ce e al statului e al tuturor deci pot să bag mâna până la cot pentru că nu e responsabilitatea mea, câtă vreme încă mai trenează în societate mentalitatea aceasta putem lua orice decizii la nivel guvernamental pentru că ele nu o să-şi facă efectul. Aici mă gândesc de la atenţia pe care o acordăm la ghişeu -până la bani strecuraţi în buzunarul medicului – cu sau fără voia lui – aici vorbesc de atitudinea noastră a fiecăruia până la corupţia din marile proiecte de infrastructură. Fiecare act de corupţie slăbeşte statul român şi ne îndepărtează de o societate sănătoasă”, a declarat premierul.

Şeful Exectivului a mai afirmat că indiferenţa, incompetenţa alături de corupţie pot ucide.

„Corupţia ucide. Vă amintiţi de acest slogan în urmă cu câteva luni. Iată că vedem astăzi în multe stuaţii că corupţia, coroborată cu indiferenţa, e important să subliniem acest lucru, poate să ucidă literalmente – am văzut în cazuri în sănătate şi poate să ucidă social, prin alienare, atunci când aceste ingrediente – corupţia şi indiferenţa, le întâlnim în Educaţie, de exemplu, ca să dau doar două exemple din două domenii în care există un sentiment clar în societate că avem nevoie de reformă, dar avem impresia că această reformă trebuie să vină doar din partea statului sau a guvernului”, a mai declarat premierul.

El a mai dat exemplu cazurilor de la spitalul de arşi şi cazul de sclavie din Argeş, precizând că acestea spun foarte multe despre societate, dincolo de problemele de management din sistem.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *