Cine poate cumpăra ani vechime pentru pensie și cum funcționează sistemul

0 57

Cetățenii pot să plătească retroactiv contribuția la pensii, pentru perioade în care n-au fost asigurați în niciun sistem de pensii, dar numai în limita a cinci ani. Măsura este prevăzută de Legea 186/ 2016. Vă prezentăm câteva situații în care cetățenii pot să achite contribuția la pensii pe ultimii 5 ani.

Poate să plătească retroactiv contribuția la pensii orice persoană care încă nu a ieșit la pensie și are perioade anterioare neasigurate în niciun sistem de pensii (sistemul public sau un sistem neintegrat acestuia), în limita a 5 ani anteriori datei încheierii contractului de asigurare. Perioadele anterioare neasigurate nu pot fi perioade în care persoana interesată era obligată să fie asigurată în sistemul public de pensii.

Pentru ce tipuri de pensii se va lua în calcul plata retroactivă a contribuției: perioadele pentru care se fac plăți retroactive sunt utilizate la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă, a pensiei anticipate, a pensiei anticipate parțiale și a pensiei de invaliditate. Plata retroactivă a contribuției permite completarea stagiului de cotizare pentru obținerea acestor tipuri de pensii în sistemul public.

Cât timp au la dispoziție pentru a plăti retroactiv contribuția la pensii: cei interesați să achite retroactiv contribuția la pensii au la dispoziție 6 luni atât pentru a încheia contractul de asigurare cu Casa județeană, cât și pentru a achita suma stabilită. Contractele se pot încheia între 27 octombrie 2016 și 27 aprilie 2017, iar în aceeași perioadă trebuie făcute plățile retroactive.

Din 28 aprilie 2017, plata retroactivă nu va mai fi posibilă.

Recomandari