China l-a executat pe miliardarul Lai Xiaomin la doar câteva zile după ce l-a condamnat la moarte pentru luare de mită

0 32

Lai Xiaomin, fostul președinte al unui fond de investiții din China, condamnat la moarte la începutul acestei luni pentru luare de mită și poligamie, a fost executat vineri dimineață.

Lai Xiaomin a fost acuzat că a primit mită peste 215 milioane de euro și a fost condamnat la moarte la începutul acestui an – o sentință neobișnuită în China împotriva unei persoane din domeniul financiar de top. De asemenea, instanța l-a găsit vinovat de „poligamie”, pentru că ar fi avut mai multe amante cu care ar fi făcut și copii, el fiind căsătorit.

Media din China nu a precizat, însă, modul în care a fost executat omul de afaceri, potrivit BFMTV.

Lai a fost găsit vinovat că a primit mită în total 1,79 miliarde de yuani (225 milioane de euro) între 2008 și 2018. Toate bunurile sale personale au fost confiscate, a mai decis instanța.

La începutul anului 2020, omul de afaceri a mărturisit într-un documentar de televiziune că preferă plățile în numerar și că o mulțime de facturi duc către un apartament din Beijing, unde mai mult de 200 de milioane de yuani au fost descoperite ulterior de poliție. Lai a fost arestat în 2018, iar de atunci autoritățile chineze spun că au descoperit că acesta deține numeroase proprietăți, ceasuri de lux, mașini, aur și colecții de artă.

Autoritățile chineze adoptă o poziție din ce în ce mai dură în ceea ce privește corupția. Peste 1 milion de oficiali guvernamentali au fost pedepsiți în campania anticorupție lansată de președintele Xi Jiinping, potrivit presei de stat din China.

Recomandari