Certificate de revoluţionar contra cost. Secretar de stat dus la audieri. Din cei peste 3000 de „Luptători la Revoluţie”, mare parte sunt falşi

0 59

Iată că și afacerea Certificatelor de revoluționari este pe punctul de a fi aruncată în aer. După redeschiderea Dosarului Revoluției, prin invocarea unei lovituri de stat în care noua putere instalată (FSN-ul) este acuzată că a ucis, reținut ilegal și a torturat oameni pentru a crea impresia de Revoluție în desfășurare care să îi legitimeze acapararea puterii, și falșii revoluționari vor ajunge în brațele organelor de anchetă penală.

Cu girul factorului politic, conform suspiciunilor din presă, în anii trecuți s-a dezvoltat o incredibilă afacere cu certificate de revoluționari. Astăzi, când mai toată lumea credea că s-a pus batista pe țambal în această afacere, aflăm că procurorii au început o anchetă de proporții în care investighează modul cum s-au acordat aceste certificate, pentru a-i descopri pe falșii revoluționari și pe tartorii afacerii. O afacere care îi costă multe milioane de euro pe români. Onorariul / revoluționar este în multe cazuri de peste 2.000 de lei pe lună, unii au primit chiar și spații comerciale în proprietate, iar la toate acestea se adaugă și alte facilități…

Iată ce ne spune Adevărul.ro

21 de percheziţii au loc la această oră în mai multe judeţe din ţară într-un dosar în care procurorii au demarat cercetări pentru abuz în serviciu, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi fals. Procurorii spun că o mare parte din cele 3.505 persoane care au obţinut până în prezent titlul de „Luptător cu rol determinant în Revoluţie” nu îndeplineau condiţiile legale. Secretarul de stat Adrian Sanda a fost dus la Parchetul General.

„După 27 de ani, acum este pentru prima dată când se declanşează o anchetă. Suspiciuni au fost permanent, şi în discuţii şi tot felul de zvonuri, dar nimeni n-a trecut la fapte. Să treacă la fapte, să ancheteze şi cine este vinovat să plătească”, a spus Teodor Mărieş.

„Există date că o mare parte din totalul de 3505 persoane care au obţinut până în prezent titlul de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” nu îndeplineau condiţiile cerute de lege, avizarea pozitivă a acestora la nivelul Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 – SSPR sau în urma contestaţiilor depuse la Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 – CPRD fiind urmarea directă a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenţă asupra membrilor celor două instituţii ale statului”, spun procurorii.

Recomandari