Cenzură sau prevenţie? Tânără din Spania condamnată la închisoare pentru glumele postate pe Twitter

0 50

Cassandra Vera a fost găsită vinovată pentru că a glorificat terorismul pe un sitede socializare. Aceasta susţine că doar a glumit, dar autorităţile sunt de altă părere.

Miercuri, un tribunal spaniol a condamnat o tânără de 22 de ani la un an de închisoare pentru că a postat pe contul ei de Twitter glume despre asasinarea unui înalt funcţionar afiliat regimului Franco.

Cea mai prestigioasă instanţă din Spania, La Audiencia Nacional, a găsit-o vinovată pe Cassandra Vera pentru „glorificarea terorismului şi umilirea victimelor terorismului.”

Între 2013 şi 2016, tânăra a publicat o serie de postări ce aveau ca subiect asasinarea amiralului Luis Carrero Blanco, fost prim-ministru al Spaniei în timpul dictaturii Franchiste. Acesta era considerat moştenitorul puterii după ce Franco părăsea scena politică.

Carrero Blanco a murit într-un atac cu bombă la Madrid, la 20 decembrie 1973, pus la cale de gruparea separatistă ETA. Amiralul se afla în maşina sa, când aceasta a sărit în aer, fiind propulsată prin acoperişul bisericii în care tocmai participase la o slujbă religioasă.

„ETA a combinat o politică împotriva utilizării vehiculelor oficiale cu un program spaţial”, spunea Vera într-una dintre postări. Un alt comentariu întreba ironic: „Oare Carrero Blanco s-a întors, totuşi, din călătoria sa din viitor?”

Cazul Vera a ridicat semne de întrebare cu privire la libertatea de exprimare, iar protagonista a avut parte de multă susţinere din partea opiniei publice.

Pablo Iglesias, liderul partidului radical de stânga Podemos a însoţit-o pe Vera la proces.

Chiar şi nepoata amiralului Carrero Blanco a criticat decizia procurorilor de a o judeca şi condamna pe Cassandra Vera.

Lucia Carrero Blanco a transmis un comunicat cotidianului El Pais, în care declară că, deşi glumele erau de prost gust, măsura legală care s-a luat este exagerată:

„Îmi este frică de o societate în care libertatea de exprimare, oricât de regretabilă ar fi, poate duce la condamnări la închisoare.”

Totuşi, este puţin probabil ca Vera să fie încarcerată, deoarece, conform legislaţiei spaniole, persoanele incriminate pentru fapte nonviolente care primesc o pedeapsă sub doi ani, sunt scutite de la a merge la închisoare.

Recomandari