Cele mai multe victime ale sclaviei moderne în Europa provin din țări ca România

0 42

În Germania trăiesc în momentul de față nu mai puțin de 14.500 de persoane reduse la o formă modernă de sclavie. Potrivit platformei TRT.net.tr, această estimare a fost avansată de raportul „2016 Global Slavery Index” al „Walk Free Foundation”, făcut public marți, la Londra.

Raportul compilează rezultate din 42.000 de interviuri în 53 de limbi, pentru a determina numărul de persoane reduse la sclavie.

Cele mai multe victime ale sclaviei moderne în Europa provin din țări est-europene, în special din România, Bulgaria, Lituania și Slovacia.

De asemenea, cea mai des întâlnită formă de sclavie modernă sunt munca și prostituția forțată,însă chiar și căsătoriile forțate reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare.

Raportul mai avertizează că refugiații care sosesc în mod constant în Europa sunt extrem de vulnerabili în fața acestui fenomen care tinde să ia amploare. În special femeile și copiii sunt categoriile care pot cădea ușor pradă traficanților de persoane. Unele estimări arată că aproximativ 10.000 de copii înregistrați oficial ca azilanți în Europa au dispărut. Cu toate că nu toți au fost victime ale traficului de persoane, sunt cei mai vizați de grupările infracționale.

Potrivit aceluiași studiu, peste 45 de milioane de oameni din întreaga lume sunt reduşi la o formă modernă de sclavie, dintre care două treimi în regiunea Asia-Pacific.

 

Români sclavi în abatoarele germane. Monseniorul Peter Kossen: Muncitorii est-europeni sunt „umiliți, înșelați și abuzați”
Peter Kossen, preot catolic din Vechta (localitate în landul Saxonia Inferioară) și director al asociației Caritas din Oldenburg a criticat din nou, cu ocazia Zilei Muncii, practicile prin care subcontractanții din industria germană de procesare a cărnii profită pe deplin de numeroșii imigranți care lucrează pentru ei. Foarte mulţi români lucrează în abatoarele din zona Oldenburg şi numeroase au fost cazurile de exploatare denunţate de muncitori. Şi mai multe cazuri, însă, rămân ascunse.

Potrivit clericului, citat de domradio.de şi KNA, agenţia de ştiri catolică, industria cărnii este doar cea care a dat startul unui astfel de fenomen, multe alte industrii urmându-le, de asemenea, exemplul. Angajații lor, inclusiv lucrătorii temporari, sunt cei lipsiți de apărare.

Kossen a calificat practica respectivă drept „trafic de ființe umane”, întâlnită în orice loc unde muncitorii nu mai sunt tratați ca indivizi, ci devin doar cifre, fără caracteristici distinctive. În cele mai multe cazuri, este vorba de est-europeni, care sunt „exploatați, înșelați și umiliți” fără scrupule.

„Nu poți trata oamenii în acest fel”, a mai subliniat Kossen, afirmând că este rușinat de faptul că, în țara sa, se ajunge la astfel de situații. Antreprenorii care permit această exploatare în companiile lor, sunt și ei complici în problema sclaviei moderne.

1465041153-4504-abator

Prelatul și-a reînnoit cererea de schimbare a sistemului. În industria de procesare a cărnii, din totalul personalului, 20% sunt angajați permanenți iar restul de 80% sunt muncitori aduși prin intermediul agențiilor și lucrători temporari: „Ar trebui să fie invers”, a mai subliniat Kossen.

Recent, Peter Kossen a predicat într-o biserică din Oldenburg despre solidaritate și a denunțat în special fenomenul prostituției forțate din regiune căruia îi cad pradă adolescentele minore din Bulgaria. De asemenea, a mai criticat practicile de exploatare a personalului din industria hotelieră, cea a construcțiilor și de curierat.

 

Din pacate, va urma…

Recomandari