Cel mai sarac presedinte din lume spune ca bogatii ar trebui exclusi din politica

0 35

Dupa ce a condus timp ce cinci ani Uruguayul, Jose ”Pepe” Mujica, cel care a fost descris drept „cel mai modest presedinte din lume”, spune, intr-un interviu acordat pentru CNN, ca persoanele carora le plac prea mult banii ar trebui excluse din politica.

Mandatul lui Mujica s-a incheiat anul trecut, presedintele bucurandu-se la momentul respectiv de sustinerea a 70% dintre persoanele cu drept de vot din Uruguay. Catalogat intr-o analiza BBC drept ”cel mai sarac presedinte din lume”, Jose Mujica isi doneaza 90% din salariu in scop caritabil. Imaginea vine in contrast cu situatia din SUA, unde un membru al Congresului poate castiga peste un milion de dolari.

”Am inventat acest termen de democratie reprezentativa, unde majoritatea decide. Deci, consider ca noi, ca sefi de stat, ar trebui sa traim precum majoritatea, nu ca minoritatea”, crede Mujica.

El a explicat ca nu are nimic impotriva oamenilor bogati, insa considera ca nu reusesc sa reprezinte interesele majoritatii, care este formata din oameni cu venituri modeste.

”Nu sunt impotriva celor care au bani, carora le plac banii sau a celor care sunt nebuni dupa bani. Insa in politica lucrurile trebuie separate. Oamenii care iubesc prea mult banii trebuie scosi din politica, reprezinta un pericol….Oamenii care iubesc banii ar trebui sa se dedice industriei, comertului, pentru a-si multiplica veniturile. Insa politica reprezinta lupta de a-i face fericiti pe toti”, spune Jose Mujica.

Intrebat de ce bogatii nu sunt buni reprezentanti ai oamenilor cu venituri mici, fostul presedinte a subliniat ca aceste persoane privesc lumea din perspectiva banilor. Mujica locuieste la o ferma mica de la periferia capitalei Montevideo, alaturi de sotia sa. ”Sunt un inamic al consumerismului, din cauza caruia uitam de lucruri fundamentale care tin de fericirea umana”, crede Mujica.

Recomandari