Cel mai penal guvern din istoria Romaniei: Cabinetul Tariceanu!

0 49

La sfarsitul lunii trecute seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu, spunea ca „toata lumea in Romania face gargara cu coruptia. De dimineata pana seara, numai cu coruptia in gura stau”, iar declaratia facea inconjurul internetului. Bilantul jurnalistilor de la romaniacurata arata ca guvernul condus de Tariceanu a fost cel mai penal din istoria tarii.

In perceptia publica, mai cu seama a acelora care au trait vremurile negre dintre 2000 si 2004, raspunsul pare a fi Cabinetul Nastase, ei bine, cel putin daca judecam dupa numarul ministrilor anchetati, trimisi in judecata si condamnati, raspunsul este Guvernul Tariceanu I, Guvernul Aliantei „Dreptate si Adevar”, care s-a dovedit a fi cel mai penal.

Evident o explicatie plauzibila este ca Justitia a inceput sa functioneze abia pe vremea Aliantei DA. in plus vedem ca abia cum Justitia incepe sa intre in afacerile sulfuroase incepute pe vremea Guvernului Nastase cum ar fi cazul Microsoft. Dar concluzia e una singura. Putem vorbi de guverne integral penale deja, nu de doar de ministri.

Daca Guvernul Nastase a produs 2 condamnati definitiv, chiar pe Nastase si pe ministrul lui de la Transporturi, Miron Mitrea, Guvernul Tariceanu I se poate mandri cu 4 ministri condamnati definitiv. E vorba de George Copos, Codrut seres, Zsolt Nagy si Sorin Frunzaverde.

Daca Guvernul Nastase a produs, dupa ani, 2 actuali inculpati judecati pentru coruptie – e vorba de doi apropiati ai fostului premier, Victor Ponta si Gabriel Oprea – Guvernul Tariceanu I a produs 6: chiar Tariceanu e acum judecat pentru infractiuni conexe coruptiei, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Cristian David, Bogdan Olteanu si Dan Motreanu.

In schimb, daca Guvernul Nastase are acum 8 fosti membri ai sai in stare de ancheta penala: Dan Ioan Popescu, Mihai Tanasescu, Ecaterina Andronescu, serban Mihailescu, Alexandru Athanasiu, Dan Nica, Adrian ticau si Ilie Sarbu, Guvernul Tariceanu I are doar 4: Gheorghe Pogea si Sebastian Vladescu. I-am aduna aici si pe Varujan Vosganian si Laszlo Borbely, care nu au putut fi anchetati pentru ca Parlamentul i-a protejat, insa acuzatiile aduse de procurori erau dintre cele mai serioase.

Lucrurile nu au stat mai bine nici cu Guvernul Tariceanu II, fara pedistii lui Traian Basescu. A produs 3 condamnati defintiv: Decebal Traian Remes, Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy, 4 actuali inculpati judecati pentru coruptie: Tariceanu, David, Orban si Adomnitei si 3 potentiali anchetati daca ii numaram si pe Vosganian, Borbely si Ovidiu Silaghi, chiar daca au fost protejati de Parlament.

In ce priveste Guvernul PDL Boc II, care a taiat salariile si „cel mai cinstit Guvern” Ponta, analiza comparativa arata astfel:

Executivul Boc II a produs deja un condamnat definitiv, pe ministrul Comunicatiilor Gabriel Sandu si 5 ministri judecati acum pentru coruptie – Udrea, Blaga, Videanu, Oprea si Ariton – si 4 anchetati penal – Funeriu, Vreme, Vladescu si Borbely, cu amendamentul ca acesta din urma nu a putut fi investigat intrucat Parlamentul nu a avizat urmarirea lui penala.

In schimb, Guvernele USL Ponta I si II – Cabinetul Ponta s-a proclamat cel mai cinstit Guvern – au produs 3 condamnati definitiv: Dragnea, Dobritoiu si Fenechiu, tot 5 ministri judecati acum pentru coruptie: Ponta, sova, Oprea, David si Nita si 7 ministri anchetati penal, daca ii numaram langa Dan Nica si Ecaterina Andronescu si pe Silaghi, Chitoiu, Corlatean, Vosganian si Victor Paul Dobre care nu au putut fi cercetati penal intrucat Parlamentul nu si-a dat avizul. De remarcat ca majoritatea USL si-a protejat in Parlament 5 ministri.

Prin urmare, diferenta intre Guvernul PDL si cele 2 Cabinete USL ar fi ca USL a avut 3 ministri condamnati acum penal, nu doar unul si 7 ministri anchetati penal, nu doar 4. in timp ce majoritatea Guvernului Boc si-a protejat un ministru acuzat in Parlament, pe Laszlo Borbely, majoritatea USL a protejat 5 ministri, pe Silaghi, Chitoiu, Corlatean, Vosganian si Victor Paul Dobre.

Guvernul Boc I de „Uniune nationala” din 2009 PDL-PSD a fost, de asemenea, foarte penal. Palmaresul lui este urmatorul: 3 ministri condamnati definitiv: Dragnea, Ridzi si Gabriel Sandu; 6 actual inculpati judecati: Udrea, Blaga, Videanu, Ponta, Oprea si Nita, deci 3 de la PDL, 3 de la PSD; 4 actual anchetati penal: Pogea, Andronescu, Nica si Ilie Sarbu.

Nici Guvernul de numai o luna si jumatate al lui Mihai Razvan Ungureanu nu a fost prea curat. A produs 1 condamnat definitiv, pe Stelian Fuia de la Agricultura si unul condamnat in prima instanta, pe Gabriel Berca de la Interne.

Citeste mai mult aici

Recomandari