Cei care își izolează casa cu lână primesc bani de la Guvern. Poți primi bani și pentru becuri LED

0 44

Guvernul pregătește un program prin care cei care vor să-și cumpere, de exemplu, becuri cu led, vopsea ecologică sau să-și amenajeze terase verzi cu grădini și livezi pot primi bani de la stat.

„După cinci ani, reluăm „Casa verde” în 2016 și, pe lângă sistemele de încălzire care utilizează energie regenerabilă, vom finanța și investiții care utilizează materiale pentru izolație, cum ar fi cânepa, lâna sau piatra bazaltivă, sisteme de acoperișuri, sisteme de eficientizare a consumului de resurse și sisteme de iluminat ecologice.

Beneficiarii acestui program vor fi persoanele fizice, asociațiile de locatari, instituțiile publice, școli, spitale, universități”, a declarat ministrul Mediului, Pașca Palmer, potrivit Digi24.

Proiectul Casa Verde Plus va avea un buget pentru proiecte în valoare de 150 de milioane de lei. Ministrul a mai spus că prin acest program vor crește și afacerile în sectorul materialelor de construcții ecologice.

Termoizolare cu lână de oaie poate e considerată de unii o lucrare exotică, însă o astfel de soluție a mai fost propusă în urmă cu doi ani de arhitecții români Horațiu Răcășan și Andrei Koves pentru blocuri din Cluj.

Aceștia au susținut că lâna de oaie și cânepa au o capacitate mai bună de izolare termică decât polistirenul, iar în Uniunea Europeană cele două materiale sunt considerate ca făcând parte din domeniul construcțiilor de mai bine de 10 de ani.

De asemenea, arhitecții au mai propus și ca pe blocuri să fie grădini verticale. Pe lângă îmbunătăţirea calităţii aerului şi a aspectului clădirilor, vegetaţia de pe blocuri ar funcţiona şi ca barieră acustică.

Recomandari