Ce s-a găsit în poșeta Elenei Ceaușescu, imediat după execuție

0 19

Soții Ceaușescu au fost executați pe 25 decembrie 1989, după evenimentele sângeroase ale Revoluției care au dus la căderea regimului comunist în România.

Condamnarea la moarte a celor doi a avut loc la Târgoviște, când ei au fost trași la răspundere de Tribunalul Extraordinar Militar și acuzați de crime grave contra poporului român. Mai exact, acuzațiile au fost:

  1. Genocid – peste 60.000 victime;
  2. Subminarea puterii de stat prin organizarea de acțiuni armate împotriva poporului și a puterii de stat. Infracțiunea de distrugere a bunurilor obștești, prin distrugerea și avarierea unor clădiri, explozii în orașe etc.
  3. Subminarea economiei naționale.
  4. Încercarea de a fugi din țară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuse la bănci în străinătate.

La capătul unui proces care a durat puțin peste o oră, ei au fost găsiți vinovați și omorâți prin împușcare.

Colonelul în rezervă Adrian Eugen Cristea a scris o carte, intitulată „A fi sau a avea”, în care detaliază amănunte din viața soților Ceaușescu, dar și momentele de după execuție.

Unul dintre ele se referă la poșeta Elenei Ceaușescu. Deși ideologia comunistă nu agrea creștinismul, colonelul spune că în poșeta fostei prime doamne a fost găsită o iconiță.

”S-a găsit o iconiță, dar în timpul acela nu i-am dat atenție, întrucât eram prins cu alte treburi””, amintește colonelul în rezervă în cartea sa.

Recomandari