Ce este Acinetobacter, bacteria care a ucis mai mulți pacienți la Institutul „Marius Nasta” din București

0 55

Blocul operator şi reanimarea de la Institutul Marius Nasta din Bucureşti au fost închise.

Decizia a fost luată de Direcţia de Sănătate Publică după ce rezultatele analizelor privind infecţiile intraspitaliceşti nu au fost conforme.

Epidemiologii consideră că este nevoie de măsuri mai severe de combatere şi limitare a infecţiei cu Acinetobacter în cadrul institutului.

Trei pacienţi au murit la Institutul Marius Nasta din Bucureşti în urma infecţiei cu acinetobacter multirezistent.

Acinetobacter este un gen de bacterii patogene oportuniste, aerobe de tip cocobacili Gram-negativi, aparținând clasei Gammaproteobacteria, ce nu prezintă mobilitate și sunt oxidazo-negative. Reprezentanții acestui gen prezintă interes în medicina umană întrucât au fost identificați ca agenți patogeni ai unor infecții intraspitalicești survenite la pacienți internați pe perioade lungi. Cel mai frecvent detectat reprezentant în aceste infecții este Acinetobacter baumannii.

Un factor favorizant al apariției acestor infecții este internarea prelungită a pacienților în instituțiile spitalicești, mai ales pe secțiile de terapie intensivă. Din punct de vedere statistic, genul Acinetobacter se află pe locul 2 în rândul bacililor Gram-negativi oxidazo-negativi care produc infecții la om, pe primul loc situându-se Enterobacteriaceele.

Sunt implicate de obicei în infecții urinare, respiratorii și cutanate.

Recomandari