CCR le-a dat peste NAS parlamentarilor! Pensiile SPECIALE ale aleșilor locali sunt NECONSTITUȚIONALE

0 53

Curtea Constituțională a decis miercuri că legea pensiilor pentru aleșii locali este neconstituțională, dând astfel câștig de cauză, pentru a doua oară, Guvernului. 

De Legea pensiilor speciale pentru aleșii locali ar fi beneficiat primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene. Legea prevedea că aleșii locali- doar cei enumerați mai sus- să primească o pensie specială, stabilită în funcție de numărul de mandate, care să se adauge pensiei contributive. Astfel, spre exemplu, un primar de municipiu cu trei mandate ar fi urmat să încaseze 4940 de lei.

Guvernul a sesizat CCR, în data de 27 iunie, privind legea pensiilor speciale ale aleșilor locali, anunțul fiind făcut de prim-ministrul Dacian Cioloș într-un interviu la postul public de radio. „Am decis să trimitem din nou acest proiect de lege la Curtea Constituţională (…) pentru că în continuare din lege nu reiese clar cum ar urma să fie finanţate aceste pensii sau indemnizaţii speciale. Ele, aşa cum e prevăzută legea, ar urma să impacteze bugetul de stat pentru că şi bugetele locale, mare parte, sunt alimentate tot din bugetul de stat, şi pe de altă parte nu se respectă principiul contributivităţii, legea şi astea ar urma să se aplice retroactiv, deci am cerut din nou Curţii Constituţionale să clarifice dacă aceste elemente care în continuare sunt menţinute în lege sunt constituţionale”, a spus premierul.

Și ministrul muncii, Dragoș Pâslaru, a criticat dur adoptarea legii privind pensiile speciale ale aleşilor locali, despre care a spus că este un act de iresponsabilitate, riscând să ducă la depăşirea deficitul bugetar. „Atrag atenţia din nou că pensiile speciale sunt o cale de a ne depărta de sustenabilitatea unui sistem de pensii. Noi nu vom putea susţine un sistem de pensii articulat în momentul în care apar acordări de pensii speciale pe un principiu noncontributiv”.

În februarie, Guvernul sesizase CCR în legătură cu legea. Judecătorii au spus atunci actul normativ, așa cum a fost ea adoptat de Parlament în prima versiune, nu îndeplinește condiţiile de claritate, precizie şi previzibilitate, instituie o inegalitate de tratament nepermisă în cadrul aleșilor locali și are o sursă de finanțare incertă.

Parlamentul nu a ținut cont însă de toate observațiile CCR.

Citeste mai mult aici !

Recomandari