Cati bani iau fostii sefi de stat. Iliescu are cele mai mari venituri

Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu primesc pensii a căror valoare variază între 8.000 şi 9.000 de lei, cel mai bine remunerat fiind Ion Iliescu, un politician cu funcţii în stat, atât înainte de 1989, cât şi după.

Foştii preşedinţi ai României, Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu au parte de două pensii, cea pentru exercitarea mandatelor de preşedinţi şi cea pentru activitatea lor profesională de dinainte de a ajunge pe fotoliul de la Palatul Cotroceni.

Veniturile fostului preşedinte Ion Iliescu, din cele două pensii pe care le are, sunt cele mai mari. Suma totală pe care o primeşte lunar Iliescu este de aproape 9.200 de lei, potrivit capital.ro. Fostul şef de stat primeşte 5.331 de lei reprezentând indemnizaţia pentru mandatele sale la Palatul Cotroceni, două complete şi unul de doi ani, dar şi 3.916 lei, sumă ce reprezintă partea de pensie pentru activitatea sa profesională, una îndelungată şi în care a ocupat funcţii încă din 9 decembrie 1967 când a fost numit de ministru pentru Problemele Tineretului în regimul comunist.

Cele două pensii cumulate pe care le primeşte un alt şef de stat, Traian Băsescu, sunt cu aproape 1.000 de lei mai mici. Lunar, Băsescu, actualul preşedinte al PMP, primeşte 8.283 de lei. 5.700 de lei reprezintă indemnizaţia pentru cele două mandate de preşedinte, în timp ce 2.583 e suma primită pentru celelalte funcţii deţinute de-a lungul timpului, de la comandant de navă la ministru al Transporturilor şi primar al Capitalei.

Constantinescu e codaş

Nu în ultimul rând, un alt fost ocupant al fotoliului de la Palatul Cotroceni, Emil Constantinescu, câştigă pe lună aproape 8.000 de lei. Pentru mandatul său de preşedinte primeşte 5.060 de lei pe lună, în timp ce pentru activitatea sa de profesor universitar şi rector al Universităţii din Bucureşti primeşte o pensie lunară de aproximativ 3.000 de lei,  potrivit aceleiaşi surse.

Veniturile regelui Mihai

Pensia lunară a Regelui Mihai este mică, de 1.000 de lei, însă acesta are venituri consistente provenite din chiria proprietăţilor pe care le deţine, dar şi din indemnizaţiile de fost şef de stat sau cea de membru al Academiei Române. Potrivit unui calcul al revistei Forbes din 2013, suma lunară care intra regulat în contul Maiestăţii Sale era de aproximativ 22.000 de euro. Situaţia s-ar putea schimba într-un mod şi mai favorabil dacă este adoptat un proiect de lege iniţiat de Guvern prin care Casa Regală a României va primi gratuit pentru folosinţă Palatul Elisabeta pentru următorii 99 de ani, iar şeful Casei Regale, în prezent Regele Mihai, o indemnizaţie lunară de circa 5.000 de lei.

Legea le dă şi case

Potrivit Legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată preşedintelui României în exerciţiu.Alte drepturi stabilite de lege sunt folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *