Catastrofa in Mexic! Uraganul Maria: „Nimeni nu a mai văzut un uragan ca ăsta din 1928“

0 19

Maria, o furtună de categoria cinci cu vânturi de 280 de km/h, a provocat moartea unei persoane în Guadalupe şi ameninţă Insulele Virgine şi Puerto Rico. Guvernatorul din Puerto Rico, Ricardo Rossello, a declarat că fereastra de timp rămasă pentru ca oamenii să se meargă în adăposturile puse la dispoziţie de autorităţi devine din ce în ce mai mică, relatează CNN.

Potrivit meteorologilor, furtuna se mişcă aproape pe acelaşi traseu cu Irma, celălalt uragan de categorie cinci care a lovit cu furie Florida în urmă cu aproape două săptămâni.
Uraganul Maria, al doilea de intensitate maximă care afectează Caraibele luna aceasta, a distrus deja numeroase părţi din Dominica, iar o persoană a fost omorâtă de un copac care a căzut ş cel puţin două personae sunt dispărute.

Mai multe acoperişuri au fost smulse, iar drumuri au fost blocate de copaci căzuţi. Optzeci de mii de locuinţe nu au curent electric, iar zonele de coastă din sud dunt inundate.
Potrivit estimărilor, Maria va rămâne un uragan de categorie 4 sau 5 în timp ce se apropie de Insulele Virgine şi de Puerto Rico.

Autorităţile au avertizat că forţele de ordine vor fi retrase de pe străzi temporar şi au îndemnat populaţia să se adăpostească. Mii de oameni au decis să părăsească insulele, de teama uraganului, iar companiile aeriene au redus tarifele pe perioada evacuării.

Rossello, a declarat că există aproximativ 500 de adăposturi deschise şi i-a sfătuit pe cei 3.5 milioane de locuitori să se folosească de ele. Locuitorii speră să supravieţuiască uneia dintre cele mai futurni care a lovit vreodată Puerto Rico, Maria fiind primul uragan de categorie cinci care să lovească insula de mai bine de opt decenii.

Puerto Rico a fost văzut drept un loc sigur pentru cei care au căutat să se adăpostească de celelalte furtuni, printre care şi urganaul Irma, care au lovit insulele din Caraibe în ultimele săptămâni.

„Nimeni nu a mai văzut un uragan ca ăsta de pe vremea lui San Felipe II în 1928. Acesta este un sistem atmosferic fără precedent”, a adăugat guvernatorul.
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că guvernul federal va veni în ajutorul locuitorilor de pe insulă.

Uraganul Maria a luat deja o viaţă în Guadalupe, după ce o persoană a ignorat atenţionările de a sta în casă şi a fost lovit de un copac care a căzut din cauza vântului puternic.
Dominica este prima insulă de pe drumul uraganului şi s-a confruntat luni cu vânturi de până la 260 de kilometri pe oră. După ce fosta colonie britanică cu o populaţie de 72.000 de persoane a scăpat de Irma, luni, aceasta a fost lovită de centrul uraganului Maria, care a trecut direct prin insulă, lăsând-o fără mijloace de comunicaţii.

Agenţia pentru dezastre din Dominica a precizat că aproximativ 70-80% dintre clădiri au suferit distrugeri, alături de spitale, drumuri şi poduri.

Primele imagini cu distrugerile cauzate de uraganul Maria în Dominica
Prim-ministrul din Dominica a scris pe Facebook că a fost salvat de autorităţi, după ce acoperişul casei sale a fost spulberat de vânt. „Cea mai mare frică a mea este că în dimineţile următoare ne vom trezi cu ştiri cu oameni răniţi sau posibili morţi din cauza alunecărilor de teren pe care sigur o să le vedem” a mai spus acesta, citat de BBC.

Recomandari