Catalin Tolontan dezvaluie afacerile cu dedicatie din Primaria condusa de Gabriela Firea!

0 48

Jurnalistul Catalin Tolontan a descoperit ca Primaria condusa de Gabriela Firea finanteaza cu 100.000 de euro un site al unei persoane private conectata la filiera banilor publici via PSD.

Povestea de la Teatrul Excelsior, unde conducerea a cenzurat un film cu imagini de la protestele #rezist, deschide o tema interesanta: daca genul acesta de manifestare e interzis de Primarie, ce promoveaza aceeasi Primarie in materie de cultura?

Si cum o face?

Siteul Art7.fm apartine firmei Brandstorming Services SRL. Brandstorming Services SRL este detinuta 90% de Ioana Voloaca si 10% de stefan Voloaca.

Cei doi au fost soti, au divortat, insa continua sa faca afaceri impreuna.

In lumea culturala a Capitalei se stie ca Primaria sustine siteul Art7.fm prin Creart.

Creart e o entitate silentioasa de finantat cultura, la competitie atat cu Directia de Cultura a Primariei, cat si cu mai vechiul Arcub.

”Proiectul este misto, fiecare e pe felia lui. Ioana este managerul povestii”, povesteste unul dintre autorii care publica articole pe site si realizeaza si emisiuni.

Omul s-a mirat cand a aflat inca de la inceput, de anul trecut adica, ca va fi platit direct de Primarie, prin Creart, ”dar asa suntem toti cei de aici si, sincer, noi ne facem doar treaba. Nu stim cum e cu achizitiile publice”.

Art7.fm porneste in primavara lui 2016, la initiativa Ioanei Voloaca.

Era inainte de alegerile locale. Art7fm functioneaza ca un site cultural de nisa, ”care acopera o actualitate high brow”, dupa caracterizarea analistului media Iulian Comanescu.

in general, ”High brow” desemneaza o sublimare a preocuparilor elitei intelectuale.

Comanescu trece in revista si audienta Art7.fm, pe care o estimeaza la 20.000-30.000 de ”vizite” pe luna, sub jumatate din audienta siteului Scena9.ro, finantat de BRD.

”Vizitele” contorizeaza de cate ori s-a intrat pe site, ceea ce inseamna ca persoanele care viziteaza sunt mult mai putine, un om putand intra pe un site de mai multe ori pe luna.

Autorii articolelor si emisiunilor de pe Art7.fm, majoritatea interesante, primesc intre 2.000 si 3.000 de lei net pe luna de la Creart, institutie a Primariei.

Beneficiarul principal al contractului este insa initiatoarea deal-ului.

Prin contract personal, Ioana Voloaca ia partea leului din banii varsati de municipalitate.

Surse ale Gazetei sustin ca ”ea a primit pe drepturi de autor in valoare de zeci de mii de euro in acest an de colaborare cu primaria”.

Suma a fost confirmata de Ioana Voloaca si de Creart pentru ziar.

”30 de oameni au fost platiti in total”, a comunicat Primaria.

Cum se construieste o astfel de afacere cu Primaria?

Ioana si stefan Voloaca sunt nume cunoscute in lumea publicitatii.
Fostii soti Voloaca, Ioana si stefan, administrator si actionar la Brandstorming Services SRL

Dupa mai multe locuri de munca, stefan Voloaca ajunge directorul de creatie la firma de evenimente 360 Revolution, controlata de Sebastian Ghita.

”Celor doi Voloaca li s-a deschis o filiera de bani PSD, desi e reductionist sa cauti explicatiile doar pe linie politica”, spune unul dintre amicii lor.

Pe bani publici, Ioana Voloaca a ajuns sa lucreze nu doar pentru Creart, ci si pentru Monument, alta entitate a Primariei Capitalei.

”in acest timp, prin 360 Revolution, stefan Voloaca il cunoscuse pe Radu Popa, celebrul director de la Spatii verzi al lui Sorin Oprescu”, povestesc oameni din Primarie.

intr-o investigatie din martie 2016, ”Jurnalul national” il numeste pe Radu Popa ”Regele parcurilor” si deseneaza influentele lui si ale rudelor in Primarie.

Cum sotia lui Radu Popa, Claudia Popa, devine director la Creart, apare si relatia directa intre sefa culturii si Ioana Voloaca.

Firma Ioanei Voloaca inregistreaza o crestere impresionanta a cifrei de afaceri in 2015, simultan cu intrarea lui Stefan in 360 Revolution.

360 Revolution este una dintre preferatele Primariei, pentru care presteaza evenimente diverse, de la Targul de Craciun si pana la proiectii luminoase pe Palatul Parlamentului.

Practic, cei 350.000 de euro cifra de afaceri din 2015 reprezinta de trei ori si jumatate mai mult decat a incasat Ioana Voloaca pe aceasta companie, cumulat, in perioada 2008-2014.

Datele pentru 2016 nu sunt inca publice, dar din declaratiile Ioanei Voloaca pentru gsp , cifra de afaceri a scazut din nou la aproximativ 25.000 de euro pe an.

Fata lui Aurelian Bondrea, rectorul Universitatii ”Spiru Haret”, Ioana Voloaca are un parcurs dominat de acest nume.

Termina Jurnalismul la ”Spiru Haret”, isi ia masterul in Comunicare la ”Spiru Haret” si lucreaza pe 6 functii, dintre care 4 actuale, la ”Spiru Haret”.

Situatia arata ca si cum achizitiile publice de la Creart le face Eugen Ionesco: Ioana Voloaca primeste bani de la Primarie ca sa scrie pe siteul pe care-l detine ea.

Citeste mai mult aici

Recomandari