Catalin Predoiu, mesaj dur pentru combinatoarele din CSM: „Se aude o tacere asurzitoare despre faptul ca unui fost inalt magistrat i-au fost calcate in picioare drepturi fundamentale”

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a avut o reactie dura in CSM dupa ce judecatoarele Evelina Oprina si Gabriela Baltag au pus in discutie sa fie verificate in instante toate dosarele instrumentate de DNA din 1 februarie 2014 pana azi. El le-a adus aminte ca CSM nu a avut nicio reactie fata de decizia CEDO care a constatat abuzuri grave in cazul Kovesi.

„Se aude o tacere asurzitoare in CSM despre faptul ca unui fost inalt magistrat i-au fost calcate in picioare drepturi fundamentale, asa cum a statuat CEDO. Sper sa nu se transforme intr-o tacere care spune si alte lucruri. Deci sus drepturile, sus libertatile, sus independenta Justitiei, absolut de acord.

Dar nu pot fi de acord cu instrumentalizarea acestor valori fundamentale pentru a culpabiliza institutia. Sau de a o face in afara cadrului legal, institutional, sau de maniera partinitoare,” a declarat Predoiu, citat de ziare.com.

Predoiu le-a reamintit judecatoarelor Oprina si Baltag in ce conditii au fost date achitari in dosarele DNA.

„Trebuie sa fim rigurosi cand vorbim de achitari. Cele prezentate luni de zile pe surse mass-media cu cifre exagerate si mediatizate excesiv pentru distrugerea credibilitatii unei institutii cheie a justitiei, a statului roman? Sau cele provocate de impactul deciziilor CCR, care au eliminat prin efecte intregi probatorii, compromitand sute de dosare instrumentate corect de procurori, potrivit legii in vigoare la data inculparii. Sau achitarile provocate de dezincriminarile operate cu vinovatie cel putin politica de o fosta si prezenta majoritate parlamentara?”, a mai acuzat Predoiu.

Ministrul Justitiei le-a mai spus membrilor CSM ca a observat o anumita ostilitate la adresa DNA.

„Nu pot sa nu remarc ce a deranjat in general la DNA, in unele cercuri din societate. Faptul ca a inregistrat si achitari? Asa cum a inregistrat orice parchet din lume, cum bine s-a spus anterior? Sau faptul ca, dimpotriva, de multe ori, a lovit in plin centre organizate de coruptie?”, a subliniat Predoiu.

„Eu cred ca nu e cazul sa transformam CSM intr-o inchizitie al adresa DNA. O institutie care este cu plusuri si minusuri, ca orice institutie, a dat lovituri serioase coruptiei din societate, trebuie sa o recunoastem. A adus servicii societatii si cetatenilor. Si dovada ca ani de zile DNA s-a aflam in varful increderii societatii”, a concluzionat Predoiu.

CSM urmeaza sa decida joi in privinta cererii Gabrielei Baltag si Evelinei Oprina.

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More