Castel superb din România, reabilitat printr-o investiție de sute de mii de euro | FOTO

0 18

Un castel construit în anul 1560, aflat în comuna Cetatea de Baltă, din județul Alba, a fost reabilitat cu ajutorul unei investiții de câteva sute de mii de euro. Castelul Bethlen-Haller și-a recăpătat strălucirea și în curând va primi turiști, relatează stirileprotv.

Castelul vechi de patru secole a fost cumpărat și renovat de un om de afaceri care deține podgorii în zonă.

Deoarece reabilitarea nu a fost încă terminată, castelul funcționează deocamdată cu circuit închis, dedicat turismului viticol. După terminarea lucrarilor, clădirea va fi inclusă în circuitul turistic.

Castelul Bethlen-Haller a fost construit în stil renascentist francez în anul 1560.

„A fost construit ca un castel de vânătoare de agremement dupa modelul unui castel de pe Valea Loirei. Castelul a aparținut multor familii de nobili, vreo 45 de familii, a avut o viață aventuroasă: donat, pierdut la cărți, moștenit”, a povestit Irina Incze, intendent la castel, pentru postul de televiziune.

În timpul regimului comunist, castelul a fost naționalizat și a ajuns o ruină. Actualii proprietari au investit sute de mii de euro pentru a-l reabilita.

În prezent, turistii care vizitează castelul sunt invitați la degustări de vinuri din zona Jidvei, aflată tot în județul Alba.

Atât castelul Bethlen – Haller, cât și anexele sale, se află pe lista monumentelor istorice din Român.

 

 

 

 

Recomandari