Carmen Dan: Sunt mai interesată decât oricine să se închidă dosarul 10 august

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a afirmat vineri seara, la România TV, că şi ea îşi doreşte finalizarea dosarului violenţelor din 10 august 2018, atunci când Jandarmeria a intervenit în forţă împotriva protestatarilor din faţa Guvernului.

Eu sunt mai interesată decât oricine ca să se închidă acest dosar şi să se stabilească ce s-a întâmplat cu adevărat, sens în care am făcut tot ce puteam să fac de la nivelul MAI. Am pus la dispoziţie documente, am pus la dispoziţie oameni care să ajute procurorii în ancheta pe care o fac şi îmi căutam, pentru că îmi scosesem nişte date care făceau trimitere la situaţia din acest moment, şi sunt trei dosare penale ce s-au finalizat cu trimiteri în judecată. 20 de persoane care au fost trimise în judecată. Acestea nu sunt din rândul jandarmilor. Sute de jandarmi care sunt parte vătămată în aceste dosare.

Şi credeţi-mă, aştept cu acelaşi interes să se finalizeze şi dosarul care este în instrumentarea Parchetului General. Pentru că cred că trebuie să existe un echilibru şi pentru că cred că procurorii trebuie să facă demersuri ca şi acea anchetă să meargă spre finalizare, pentru a închide acest subiect. Eu n-am văzut până în acest moment vreun jandarm condamnat şi de aia cred că doar procurorii pot stabilit adevărul şi de aceea obligaţia mea este să pun la dispoziţia parchetului, să mă pun la dispoziţia parchetului dacă este necesar, pentru a se stabili într-un final adevărul şi a putea să închidem acest subiect, care face agenda unor persoane care sunt foarte interesate să aşeze iar România, cel puţin în spaţiul european, într-o zonă a neîncrederii„, a declarat Carmen Dan, citată de Agerpres.

Întrebată despre afirmaţiile viceprimarului PSD al Capitalei, Aurelian Bădulescu, care a fost din nou invitat la Parchet să dea declaraţii în dosarul 10 august, după ce a susţinut iniţial că i-a minţit pe procurori, ministrul de Interne a apreciat că atitudinea oficialului nu este una corectă.

Nici n-aş vrea să comentez această atitudine. Atunci când ieşi şi spui că ai minţit în faţa procurorilor arată foarte mult despre felul în care te poziţionezi în faţa organelor de cercetare penală. Şi arată foarte mult despre caracterul persoanei. A creat un orizont de aşteptare şi apoi, aşa cum aţi observat şi dumneavoastră, şi-a nuanţat declaraţiile. Foarte rău că s-a dus în faţa procurorilor şi a minţit, dacă a minţit, foarte rău că n-a spus adevărul, că nu şi-a adus contribuţia. Nimeni nu s-a temut de poziţionarea sa publică. Procurorii au la dispoziţie toate mijloacele de a afla adevărul. La acest moment nu mai văd vreun impediment în finalizarea acestei anchete. Eu nu am fost citată. Eu ştiu clar că sunt la dispoziţia, şi am anunţat din primul moment lucrul asta, sunt la dispoziţia organelor de anchetă şi în momentul în care mă voi prezenta, dacă mă vor cita, nu voi face nimic altceva decât să spun adevărul„, a precizat Carmen Dan.

Doar o parte dintre documentele cerute de procurori au fost declasificate

Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma intervenţiei jandarmilor la protestul din 10 august iar pe masa procurorilor au ajuns peste 770 de plângeri. Nimeni n-a fost însă deferit până la această oră Justiţiei pentru suferinţele provocate protestatarilor, aceasta în condiţiile în care, pe de altă parte, 7 persoane au fost trimise în judecată pentru agresarea jandarmilor.

Pe fundalul îngrijorării legate de această stare de fapt precum şi în condiţiile în care pe 4 februarie viceprimarul Aurelian Bădulescu a fost să dea declaraţii procurorilor după ce a admis că a minţit în privinţa protestului din 10 august (afirmaţie retractată însă ulterior), Parchetul General a transmis recent opiniei publice că cercetările continuă în dosarul penal privind incidentele violente ce au avut loc pe 10 şi 11 august 2018 în Piaţa Victoriei din Bucureşti.

Cercetările vizează organizarea, conducerea modul de intervenţie al forţelor de ordine din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române împotriva manifestanţilor care au participat la protestul desfăşurat în Piaţa Victoriei pe 10 august 2018, au explicat procurorii.

„În vederea stabilirii situaţiei de fapt, au fost audiaţi, până în prezent, aproximativ 1.180 de martori, 560 persoane vătămate/părţi civile, unele dintre acestea depunând înscrisuri şi acte medicale cu privire la vătămările suferite. De asemenea, au fost administrate, în parte, probatoriile solicitate de acestea, au fost vizionate mediile de stocare care conţin imagini înregistrate în timpul evenimentelor, atât unele depuse la dosar de persoanele vătămate, cât şi cele transmise de către instituţiile de ordine publică sau de alte persoane juridice. Totodată, menţionăm că este în curs de efectuare expertiza fizico-chimică asupra substanţelor cu efect iritant lacrimogen folosite de forţele de ordine în cursul intervenţiei”, informează procurorii.

În acelaşi timp, din comunicat mai reiese că MAI nu a desecretizat nici până la ora actuală toate documentele necesare anchetei.

„Procurorii militari au efectuat demersuri pentru desecretizarea documentelor întocmite de structurile care au avut atribuţii şi au acţionat în data de 10 august 2018, o parte dintre aceste documente fiind declasificate şi înaintate organelor de urmărire penală pentru a fi avute în vedere la soluţionarea cauzei„, se arată în comunicatul PG.

Loading...

Recomandari