Capitalism sau SCLAVIE? Fabrica Yazaki din Urlati, in mijlocul unui nou scandal: „Suntem tratati ca niste sclavi si injurati, zilnic”

0 51

Exploatarea angajatilor a devenit o noua moda in companiile mari care isi deschid sedii de lucru in tara noastra si care, in goana dupa profit, ajung sa-si stoarca, la propriu, muncitorii, pana la ultimul strop de vlaga.

Din aceasta cauza, dar si din motive care tin de latura legala a afacerii, din ce in ce mai multi angajati clacheaza dupa doar cateva luni. In astfel de fabrici, nu se poate vorbi despre vechime masurata in ani de munca, iar despre pensie nici atat. Aici calculul se face diferit, dupa principiile capitaliste: angajatul nu este altceva decat un numar in contabilitatea firmei, fara nevoi, drepturi sau circumstante atenuante. La primul semn de oboseala, el este inlocuit cu un altul care nu stie prea bine ce-l asteapta. Si tot asa.

Intr-adevar, acest mecanism a functionat perfect si motivul pentru care se propaga din ce in ce mai des in fabricile din Romania este tocmai succesul financiar obtinut in urma exploatarii masei de muncitori prea dependenti de putinii bani care li se ofera.

Fabricile Yazaki au fost implicate, de-a lungul timpului, in multe scandaluri legate de conditiile inumane de lucru ale angajatilor, acestea fiind urmate de anchete mai mult mai mai putin obiective din partea autoritatilor locale, finalizate oricum, dar nu in favoarea angajatilor.

Astazi, o tanara angajata in fabrica Yazaki din Urlati vine si confirma faptul ca umilinta si sclavagismul sunt cat se poate de reale. Fata povesteste cum decurge o zi de lucru intr-o astfel de companie, atragand atentia asupra pericolelor iminente la care sunt supusi muncitorii fabricii.

Iata mesajul cititoarei noastre:

„M-am angajat la ei pe 1 iulie. M-am gandit ca daca imi dau si licenta pentru facultate reusesc sa ma ridic in functie. Dar mi-au spus ca si cu facultate trebuie sa am experienta minim 6 luni. Am acceptat, desi doi dintre cei angajati odata cu mine au ajuns ingineri fara nicio experienta, deoarece erau rude cu superiorii. Acolo sunt sefi rude peste rude. De exemplu, seful de la mentenanta este socrul managerului Dan Ionita si este angajat de curand.

Mi-au facut contract pe 6 luni, pana pe 31 decembrie. Intr-o singura dimineata am intarziat 20 de minute, avand copil mic, bolnav. Am venit la munca cu masina personala si am lasat capul in jos, fiind constenta de faptul ca am intarziat. „Doamna” sefa Corina m-a facut ca la usa cortului, desi noi nu aveam de lucru si ne punea sa stam drepti in fata unui standard fiind in faza de prototip. Si n-am putut sa ma mai abtin si am rugat-o frumos sa vorbeasca frumos si cibilizat, bineinteles ca m a facut nesimtita. La ceva tmp, ca sa nu ma mai cert cu ea, am trimis un vecin cu baiatul la doctor si trebuia sa-i explic vecinului cum sa ajunga. Sefa mi-a luat telfonul si mi-a zis ca n-o intereseaza ca e copilul bolnav, ca nu am voie sa vorbesc la telefon si s-a dus la superiori sa le dea telefonul, desi la fel atunci trebuia doar sa stam drepti in fata unor foi.

Bineinteles, pe linie aveam betivi care erau pila unora si nu se facea nimic in privinta asta. Sefele de acolo vorbesc foarte urat, tipa, jignesc, mai ales fata de oamnenii supusi, exprimandu-se la modul „mai repede, nu ma intereseaza faci mai repede, misca-te fa odata.. ” si amenintand „daca spuneti ceva la sedinta cu Managerul dracu va ia.. „.

Bineinteles luna asta s-au prelungit contractele, dar mie nu, si am intrebat „de ce?”. Eu stiu tot cablajul si tot ce se intampla acolo si mi s-a raspuns ca degeaba am capacitate daca nu ma supun si le-am raspuns sefilor ca am fost facuta cu ou si cu otet si ca cei fara capacitate dar supusi sunt mai buni pentru ei. Asta a fost explicatia.

In plus daca aveai nevoie de liber, nu primeai. Ne spuneau ca nu se poate. Pauzele sunt ff. scurte, de 10 minute una, si alta de 20 de minute, si ca sa ajungi unde sunt vestiarele iti ia 4 min si cu 4 sa te intorci. N-ai voie sa depasesti pauza, ca-ti ia din ore si te cearta. Ganditi-va cat timp iti ramane sa mananci.

Transportul e infiorator. Om peste om, intr-un autobuz de 40 de persoane sunt 80. Daca greseti, primesti convocare sa ti se ia din salariu. Si la salariu fura de rup. Nimeni nu ia la fel, desi muncim acelasi ore.”, ne-a povestit tanara angajata.

Asadar, aceasta povestire confirma faptul ca problemele din fabrica Yazaki sunt extrem de grave si ataca atat drepturile angajatilor cat si reglementari legale de protectie a muncii.

Recomandari