Calendar Ortodox 17 septembrie: pomenirea sfintei mucenițe Teodota

17 septembrie este o zi importantă pentru toți credincioșii. Astăzi o prăznuim pe sfânta muceniță Teodota. Potrivit calendarului creștin-ortodox aceasta a trăit în părțile Pontului, dedicându-și întreaga viață propovăduirii cuvântului Domnului, în ciuda chinurilor la care a fost supusă. Totodată, aceasta nu ezita să sară în ajutprul aomenilor sărmani, de fiecare dată când avea ocazia.

Calendar Ortodox 17 septembrie: sfânta muceniță Teodota

Împărăţind Alexandru la Roma cea veche, a fost trimis Simpliciu în Capadocia, şi a fost clevetită către dânsul Teodota, care era din părţile Pontului, femeie foarte bogată. Fiind adusă înaintea lui, şi neputând să o plece ca să lase credinţa în Hristos, au atârnat-o şi i-au zgâriat pântecele multe ceasuri; iar ea lăuda pe Dumnezeu şi răbda, părându-i-se că altcineva ar fi chinuit.

După aceea, pogorând-o, au băgat-o în temniţă şi după opt zile s-a deschis temniţa singura, iar păzitorii s-au spăimântat şi degrabă au vestit lui Simpliciu, dar el nu i-a crezut. A doua zi au adus-o pe sfânta înaintea lui, şi văzând-o cu totul sănătoasă, neavând măcar un semn cât de mic de răni pe trupul sau, a întrebat-o: „Cine eşti tu?” Iar sfânta i-a zis: „Ţi s-a întunecat mintea, că de-ai fi treaz m-ai cunoaşte că eu sunt Teodota”. Acestea auzind Simpliciu, a poruncit să fie încins tare un cuptor, în care au băgat pe sfântă”.

Sfânta muceniță Agatoclia
Sfânta muceniță Agatoclia

Pomenirea sfintei mucenițe Agatoclia

Tot pe 17 septembrie, credincioșii săvârșesc pomenirea sfintei mucenițe Agatoglia. Fiind slujnica lui Nicolae, un creștin cu frica lui Dumnezeu, aceasta a deprins rapid tainele credinței și nu a vrut să se lepede de cuvântul Domnului, chiar dacă a îndurat chinuri groaznice.

Această sfântă a fost slujnică a unui oarecare Nicolae, care era creştin. Femeia lui, care era pavlichiană, ocară a făcut Agatocliei timp de opt ani, bătând-o peste grumaji cu pietre, gonind-o desculţă prin locuri colţuroase, zdrobindu-i coastele cu un ciocan de fier şi arzându-i limba. Dar, văzând că nu poate să o întoarcă spre voia sa, i-a turnat jeratec peste grumaz, silind-o astfel să părăsească viaţa aceasta”, se arată în calendarul creștin ortodox

Articolul Calendar Ortodox 17 septembrie: pomenirea sfintei mucenițe Teodota apare prima dată în Stiri Mondene.

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More