Cadoul otrăvit din legea salarizării. Taxele înghit o felie uriașă din tortul promis

0 23

Surprize, surprize pentru bugetari. Sub pachetul frumos ambalat al unor măriri salariale exuberante de 50-100%, anunțate în mod repetat de ministrul Lia Olguța Vasilescu în ultimele luni, se află de fapt creșteri nete mult mai mici.

Cadoul otrăvit din legea salarizării este următorul: Măririle de salarii vin la pachet cu transferarea la angajat a tuturor contribuțiilor. Efectul va fi unul de tip bumerang: majorările entuziaste vor fi neutralizate în mare parte de taxe!

Creșterile nete de venituri generate de Legea salarizării vor fi, cel puțin în primul an, neutralizate de transferul către angajat al tuturor contribuțiilor sociale, începând cu 1 ianuarie 2018.

Ceea ce înseamnă că o bună parte din majorarea salarială se va întoarce la bugete sub formă de taxe plătite de angajat.

Este și explicația pentru precizările ministrului Olguța Vasilescu, potrivit cărora unele salarii nete vor scădea în urma majorărilor salariale – și contradicției sensibile cu declarațiile aceluiași ministru, potrivit căruia salariile mai mici de 4000 de lei ar urma să se dubleze.

Toate acestea înseamnă că majorările salariale vor avea un impact limitat asupra deficitului bugetar, legea salarizării apelând la acestă inovație a transferului contribuțiilor inițiată anul trecut de secretarul de stat Gabriel Biriș, potrivit CursdeGuvernare.ro.

Mențiunea apare în Punctul de vedere al Guvernului Grindeanu referitor la Legea – cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice:

La estimarea impactului acestei legi, spune documentul semnat de premier, „s-a avut în vedere că de la 1 ianuarie 2018 se modifică prevederile Codului fiscal în sensul preluării de către salariat în totalitate a sarcinii de plată a contribuțiilor de asigurări”.

Ministrul Muncii a anunţat marți că majorările salariale în Educaţie şi Sănătate se vor face etapizat,respectiv cu 25% de la 1 ianuarie pentru toţi bugetarii, urmând ca de la 1 martie să se facă restul majorărilor salariale, adică de până la 50% pentru profesori şi până la 100% pentru medici şi asistenţi.

Recomandari